ADN-ul nazireului - partea 1

ADN-ul nazireului - partea 1

  Intimitate cu Dumnezeu

„Nazireu: Să fii pus deoparte, curățat, creat ca să reflecți slava lui Dumnezeu, să te ridici deasupra normei și să ai autoritate peste națiuni.” - John Mulinde

Există momente în istorie când se deschide o ușă către o schimbare uriașă. În vidul creat de aceste deschideri au loc mari revoluții pentru bine sau pentru rău. În astfel de vremuri, bărbații și femeile cheie, și chiar generații întregi, riscă totul ca să devină elementul de bază al istoriei – acel punct central care determină modul în care se învârte ușa. În Scriptură, unii din acești oameni au fost nazirei.

În timpul celor mai întunecate ceasuri ale Israelului și în cele mai grele momente de declin moral, Dumnezeu a ridicat indivizi și grupuri de tineri, de femei și bărbați nazirei, pentru a estompa valul de apostazie. Nazireii au urcat pe scena națională ca o rezistență împotriva culturii, a imoralității sexuale și a idolatriei din acele zile. Acești oameni consacrați, prin stilul lor de viață și ungerea primită, i-au scos pe oameni din starea lor de confort și au confruntat situația religioasă de atunci. Toate acestea le-au făcut cu un zel arzător și pentru numele și slava lui Dumnezeu.

În mod repetat, atunci când Dumnezeu a început să reformeze un Israel apostat, jurământul de nazireat a intrat în joc. Acesta le-a acordat celor pe care Dumnezeu i-a chemat la aceasta, autoritatea de a judeca Israelul, de a critica pe marele preot căzut în apostazie și de a numi conducătorii națiunii. Astfel de oameni, ale căror vieți au constat din constrângeri autoimpuse de consacrare și care purtau un semn distinctiv la păr, au fost adesea găsiți în pustiu, mânați acolo de o țară necurățată, chemați să-și facă partea într-o nouă creație. În astfel de vremuri, bărbații care, în vremuri sfinte, ar fi fost în centrul națiunii lor, au ales să ducă o viață izolată sau un exil voluntar într-un loc îndepărtat.

Ori de câte ori a venit timpul ca Dumnezeu să creeze din nou, a început cu oameni care erau încă necurățați de un Egipt sau un Babilon și pe care îi aduna în pustie sub conducerea acestor oameni. Ținului Gosen, pustia Sinai... și Ierusalimul pustiit, fiecare a văzut pe Dumnezeu la lucru, restaurând ascultarea în poporul Lui sub conducerea unui om al lui Dumnezeu.

Niciun alt mesaj pe care l-am predicat nu a fost mai aprobat profetic și supranatural așa cum a fost chemarea nazireatului. Timp de 20 de ani, acesta a fost fundamentul pentru TheCall, în mod specific, și pentru marea mișcare de post și rugăciune. De ce? Pentru că generația de nazirei este o manifestare clară și vitală a armatei zorilor.

De fapt, recent am avut un vis în care am emis un nou apel la nazireat, doar că, de data aceasta, nu doar pentru tineri, ci și pentru bătrâni! În vis, o reporteră mai în vârstă de la CNN mi-a spus: „Îmi amintesc de „focul” de acum 20 de ani!” Apoi, femeia a început să strige: „Doamne, trimite focul din nou! Doamne, trimite focul!” Dumnezeu mi-a arătat că vrea să readune și să reconsidere, cu un simț nou al misiunii și scopului, generația adultă care a umblat cu El în mod constant timp de 20 – 30 de ani, sau chiar mai mult.

Cred că o întoarcere spre nazireat, născută din harul și dragostea cu gelozie a lui Dumnezeu față de noi, este singura speranță pentru o reîntoarcere la Dumnezeu în America și în toate națiunile pământului. A fost și trebuie să continue să fie solul pregătitor, chiar și precursorul, pentru cea mai mare trezire spirituală și cel mai mare seceriș pe care lumea l-a văzut vreodată. Frank Bartleman a fost un nazireu prototipic pentru Azusa, la fel cum Edwards, Finney și Wesley au fost părinții nazirei ai mișcărilor anterioare. Cine va trasa calea de nazireat pentru generația noastră? Istoria așteaptă un răspuns. Mereu și mereu, nazireii au devenit baza istoriei. Nazireii au prosperat și s-au înmulțit când națiunea s-a confruntat cu situații imposibile, pentru care singura speranță era intervenția divină. Chiar extrema unor astfel de vremuri a declanșat extrema consacrării lor.

Într-un context modern, nazireii sunt cei care profită de invitația din cer pentru a atinge cele mai înalte niveluri ale devotamentului personal. Viețile lor sunt pline de pasiune pentru asta. Nazireii din Vechiul Testament aveau părul lung, dar nu despre asta e vorba. Este vorba, mai degrabă, despre inimi cucernice! Nazireii suferă cu dragoste. S-ar putea ca unii să aibă chiar tatuaje, piercing, părul lung sau o îmbrăcăminte mai dezmățată. Nu îi desconsiderați.

Stilul lor de viață extracultural îi poate face pe oameni să se simtă inconfortabil, dar, într-un sens curat și simplu, aceștia nu au probleme secundare. Aceștia sunt dispuși să treacă dincolo de granițele inimii. Cât de mult poate sufletul să se abandoneze în mâinile lui Dumnezeu? Nazireii ne arată calea.

CELE TREI PĂRȚI ALE JURĂMÂNTULUI DRAGOSTEI ARZĂTOARE

Pentru susceptibilitatea noastră modernă, jurământul de nazireat poate părea ciudat. Aceștia nu și-au tuns părul, nu au băut vin, nici nu s-au pângărit în vreun fel. Jurământul lor era atât de extrem încât era, practic, interzis ca un nazireu să fie în prezența unui cadavru, sau chiar să participe la înmormântarea unui membru al familiei! Unii din cei mai radicali oameni din Scriptură, cum ar fi Samson, Samuel, Ioan Botezătorul, au fost nazirei toată viața lor.  Diferite simboluri, cum ar fi să nu-și taie părul și să nu guste nimic din rodul viței, erau semne ale devotamentului lor total. Acești oameni cu părul lung erau o rasă aparte și sfântă pentru Domnul.

Deși vreau ca mesajul acestei cărți să se răspândească la scară largă, genul de viață de post la care îi chem pe oameni este o invitație la extremă. Cum ar putea fi altfel? Dacă suntem cinstiți, mai degrabă, decât orbiți de „visul american” (speranța pentru prosperitate materială), trebuie să recunoaștem că zilele de normalitate au rămas de mult în urma noastră. Dacă trăim cu adevărat în zilele din urmă, pe marginea istoriei, atunci rutina „Bisericii” este în mod garantat aproape insuficientă pentru a opri plăgile răutății care străbate pământul. Ascultați-mă! Suntem destinați pentru ceva mai mult.

Ekklesia lui Dumnezeu, Trupul lui Hristos, nu este nimic mai puțin decât prezența întrupată a lui Hristos pe pământ. Însă, până când căile Lui nu vor deveni căile noastre, nu putem să manifestăm pe deplin puterea și planul Lui. Astfel, în măsura în care am ritualizat normalitatea și am idolatrizat mulțumirea de sine, „creștinismul normal” trebuie să revină la moștenirea lui primară și apostolică. Credința apostolilor a început ca o mișcare extremă în rândul evreilor; în Vechiul Testament, termenul dat extremiștilor era de nazireu.

1. EL (NAZIREUL) NU VA BEA VIN.

Nazireul trebuie „să se ferească de vin și de băutură îmbătătoare; să nu bea nici oţet făcut din vin, nici oţet făcut din vreo băutură îmbătătoare; să nu bea nicio băutură stoarsă din struguri și să nu mănânce struguri proaspeţi, nici uscaţi. În tot timpul nazireatului lui, să nu mănânce nimic care vine din viţă, de la sâmburi până la pieliţa strugurelui.” - Numeri 6:3-4

Evreii nu erau abstinenți. Cu moderație, consumul de vin era o plăcere legitimă, un simbol al bucuriei și sărbătorii. Strugurii, stafidele și vinul erau dulciurile societății evreiești, asemănătoare bomboanelor și înghețatei din societatea noastră. Fiecare s-a bucurat de aceste plăceri comune, date de Dumnezeu, dar nazireii nu puteau și nici nu voiau să se bucure de acestea. De ce? Răspunsul stă în jurământul de nazireat: Acești sfinți iubitori de Dumnezeu au lăsat de bună voie plăcerile legitime ale acestei vieți pentru a experimenta mai mult plăcerile supreme ale cunoașterii lui Dumnezeu.

Echivalentul acestui fapt din Noul Testament este versetul 18 din Efeseni 5: „Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh.” Nazireii nu au căutat intoxicarea cu vinul pământesc, ci, mai degrabă, trebuiau să fie „sub influența” vinului nou al Duhului lui Dumnezeu, să fie posedați doar de Duhul Sfânt. Ioan Botezătorul a fost umplut de Duhul Sfânt încă de la naștere, iar acest fapt i-a permis să ducă o viață de consacrare în mediul dur din deșert, adesea postind și mâncând numai lăcuste și miere. Focul Duhului Sfânt care era în el i-a alimentat jurământul de nazireat și viața lui de post și rugăciune. Nu are rost să discutăm despre abținerea nazireilor, dacă nu înțelegem esența alegerii. Nu e vorba despre păcat – să bei vin și să mănânci din rodul viței nu era ceva păcătos, ci erau activități bune și legitime – este vorba despre încântare. Pentru cei religioși, abținerea nazireilor de la aceste plăceri putea să pară a fi legalism: „Nu atinge, nu gusta, nu mânca.” Pentru nazirei, în schimb, nu era vorba despre un legalism nefericit, ci despre dragoste. Ei trăiau pentru plăceri mai mari. Nazireii erau căutători de plăcere, dar cu înțelepciunea de a o căuta în cel mai satisfăcător loc, adică la Însuși Dumnezeu. Psalmistul descrie în felul următor: „...înaintea feţei Tale sunt bucurii nespuse și desfătări veșnice în dreapta Ta.” (Psalmul 16:11). Pavel i-a îndemnat pe credincioșii Noului Testament să se axeze pe lucrurile de sus, nu pe cele de jos (vedeți Coloseni 3:1-2). Nazireul era un om ceresc, în timp ce restul erau simpli oameni ai pământului. Pe măsură ce mesajul nazireatului a început să se răspândească prin cultura TheCall, L-am căutat pe Domnul pentru mai multă lumină și descoperire. Am visat că citesc din Numeri 6:2: „Când un bărbat sau o femeie (va dori) se va despărţi de ceilalţi, făcând o juruinţă de nazireat, ca să se închine Domnului...” În vis, „va dori” a sărit de pe pagină ca un foc în inima mea. Într-o clipă, am știut că dorința nazireatului era, de fapt, rodul unei dorințe anterioare – dorința lui Dumnezeu și căutarea intensă a nazireatului. Cu alte cuvinte, dorința pentru Dumnezeu nu începe cu tine, ci, mai degrabă, faptul că El te caută pe tine este catalizatorul.

Un jurământ de nazireat este, de fapt, inițiat în inima lui Dumnezeu, la care răspunde numai un nazireu. Acest lucru este esențial. Dorința arzătoare a lui Dumnezeu pentru o relație personală cu noi depășește cu mult orice munte de dorință și zel pe care le putem gestiona. În vis, am început să strig: „Doamne, caută-mă cu tărie! Caută cu tărie pe copiii mei!” Apoi, m-am trezit cu același duh de mijlocire pe care l-am experimentat în vis.

Ce se întâmplase? Cred că Duhul Se ruga prin mine rugăciunile lui Isus, exprimându-Și dorința ca tinerii să-L iubească foarte mult și să-și dedice viețile în totalitate pentru El. Toate acestea trebuie să fie darul de bunăvoie al inimii. Dacă acest fapt este impus prin vinovăție și teamă, atunci este mai mult decât inutil – este dăunător sufletului, deoarece este o manifestare a legii și a necredinței! „...slova omoară, dar Duhul dă viaţa.” (2 Corinteni 3:6)

Nu pot sublinia îndeajuns cum devine acest lucru muchia de cuțit a consacrării. În deceniile în care am lansat o provocare la nazireat pentru tinerii din America, am învățat că, deși majoritatea a înțeles, chemarea este, din nefericire, greșit interpretată de unii, fapt care poate să ducă la dezamăgire, istovire și înfrângere personală. Vreau să abordez acest subiect cu o claritate totală: Tu nu te străduiești ca să Îl ai pe Dumnezeu, pentru că El este deja al tău! Consacrarea ta nu poate schimba sau îmbunătăți dragostea ta față de Dumnezeu.

De exemplu, nu ești iubit mai mult atunci când postești, și nu poți fi iubit mai puțin atunci când nu postești. Dragostea Lui este supremă și completă, și nu are nimic de-a face cu nivelul tău de devotament față de El. În cele din urmă, orice efort pe care-l depui pentru o perioadă de nazireat sau pentru un stil de viață de nazireat, durează doar pentru că dragostea lui Dumnezeu este la lucru. Este lucrarea Lui, nu a noastră.

Ești tânăr și flămând după lucrurile spirituale? Ești dispus să îți controlezi poftele firii numai și numai de dragul de a fi în întregime al lui Dumnezeu? Dacă da, Dumnezeu te caută. Eu am adunat oameni ca tine de aproape 20 de ani. Asta nu este totul. Dumnezeu caută, de asemenea, părinți cu Duhul Sfânt care acceptă șansa de a se alătura foamei după Dumnezeu a unei alte generații, nu doar să plutească și să fie pensionari, jucând golf și sărbătorind.

În cel mai bun mod posibil, am oferit ambelor grupuri o chemare multigenerațională la adevărata foamete și trăirea consecventă.

O să vă dau permisiunea: Nu doar că Împărăția permite intensitate spirituală, dar o cere și plinătatea destinului. Radicalul este noul normal. Dacă nu, atunci nu mai avem nicio speranță. Bine ați venit în partea dură a postului și rugăciunii. Faceți ca acest lucru să conteze! Cei mai în vârstă se pot simți inconfortabil din cauza acestui gen de exprimare, dar am ales să cred că mulți se simt, de fapt, impulsionați de acest zel tânăr. Fiți reînnoiți!

Apoi, când inima reală a unui nazireu se înalță, nu îl opriți! Vai de națiunea noastră dacă vom suprima acești tăciuni tineri!

Când Duhul Sfânt inspiră și face ca o generație întreagă de tineri să spună: „Da, vom face lucruri extreme pentru Dumnezeu. Vom plăti prețul. Vom duce vieți sfinte, împotriva curentului acestei culturi”, nu îi opriți!

Profetul Amos a condamnat societatea din vremurile lui pentru că a refuzat să onoreze chemarea sfântă a acestor tineri extremiști. El i-a mustrat pe părinți pentru că nu au permis ca darul profetic să „explodeze” în aceștia:

„Am ridicat proroci dintre fiii voștri și nazirei dintre tinerii voștri. Nu este așa, copii ai lui Israel? – zice Domnul... Iar voi aţi dat nazireilor să bea vin, și prorocilor le-aţi poruncit: „Nu prorociţi!” Iată, vă voi stropși cum stropșește pământul carul încărcat cu snopi...” Amos 2:11-13

Acesta este un blestem care vine asupra unei națiuni atunci când tinerilor nazirei li se interzice să-și împlinească chemarea. Să interzici abandonarea sfântă pentru Dumnezeu înseamnă să încurajezi extremismul demonic. Totuși, există o altă cale. Iubiți-i. Îngrijiți-i. Strângeți-i împreună, apoi lăsați-i să plece. Problemele esențiale ale identității și îndrumării nu sunt lucruri mici pentru Dumnezeu. Vom discuta mai multe despre asta în capitolul 10, dar acum, vă rog să rețineți ce anume a inițiat postul lui Isus: proclamarea Tatălui Său: „Tu ești Fiul Meu preaiubit.” Sincronizarea este esențială. Isus a fost proclamat Fiu preaiubit înainte ca El să facă ceva demn de remarcat. Până atunci, El nu a făcut nicio minune, nici semne sau lucrări puternice. Tot ce a realizat a fost ca răspuns la certitudinea iubirii și aprobării Tatălui Său, și așa trebuie să fie și pentru noi.

Începeți cu siguranța iubirii; nu vă străduiți pentru asta prin post sau jurământul de nazireat. În adâncul ființei voastre faceți loc pentru lucrarea Duhului prin har, nu prin efortul firii, care este calea spre istovire. Nazireatul din Vechiul Testament este un fel de realitate mult mai minunată a existenței Noului Legământ. Aveți grijă să nu încercați să împliniți vechiul legământ după lege.

2. EL NU SE VA APROPIA DE UN MORT

În Numeri 6:6 citim: „În tot timpul cât s-a făgăduit Domnului prin jurământ, (nazireul) să nu se apropie de un mort...” A doua interzicere din jurământul de nazireat poate părea paradoxală la început. În condiții normale, ar fi important ca o persoană săși arate respectul prin înmormântarea unui membru decedat al familiei. Cu toate acestea, nazireul a fost constrâns de Dumnezeu să facă altfel.

Ce înseamnă asta? Trebuie să înțelegem nu doar funcția nazireilor, ci și locul lor în societate ca simbol. Nazireii au întruchipat în mod radical chemarea națiunii la curăție absolută. Nu era un lucru greșit să înmormântezi pe cel decedat, dar nazireul trebuia să se supună unei reguli mai înalte a vieții. Din moment ce moartea este consecința finală a păcatului din lume, aceștia nu trebuiau să ia parte, nici să aibă vreo legătură cu păcatul. Era nevoie ca ei să rămână nepătați.

Să aplicăm acest fapt în viețile noastre. Te atingi de vreun lucru care te determină să mori spiritual? Ferestrele de pornografie, de exemplu, ucid spiritual mii de credincioși. Un nazireu nu poate și nu trebuie să se atingă de ceva mort. Ești supus vreunei forme de presiune care te îndeamnă să faci vreun compromis? Sunt oare deschise porțile tale spre contaminarea din partea lumii divertismentului, a modei sau a falselor așteptări ale familiei și prietenilor – acele lucru care, în fiecare generație, caută să ducă sufletul nazireului în postura de om care cedează? Dacă accepți chemarea de a fi precum Samson, atunci trebuie să înveți din viața lui, pentru că hărțuirea din partea Dalilei poate fi găsită pretutindeni! Un nazireu urăște „până și cămașa mânjită de carne” (Iuda 23). El nu poate și nu va atinge lucruri pângărite.

Totodată, trebuie să înțelegem acest lucru în contextul Noului Legământ, deoarece chemarea nazireilor la o viață de har înseamnă mult mai mult decât simple interziceri exterioare. Deși dedicarea nazireilor nu este mai puțin extremă în Noul Testament, inima este motivată de dragoste, nu de lege. Noii nazirei, pe care Dumnezeu îi ridică, nu ar trebui să încerce să-și împlinească jurămintele în mod legalist, deoarece scopul nostru este consacrarea inimii, nu simpla împrejurare. Singurul mod de a atinge acest lucru este prin virtute și descoperirea lui Isus, Singurul Fiu al devotamentului, care trăiește și demonstrează o dedicare totală față de Tatăl prin noi și în noi!

Mike Bickle descrie în mod clar motivele principale ale nazireilor:

„Pericolul dedicării nazireului este să fie sfânt în afară, dar, în interior să aibă o inimă împietrită și fățarnică, ce se ascunde în spatele unei măști a neprihănirii și acțiunilor exterioare impresionante, care ascund un suflet nenorocit. Numai focul unei relații personale cu Dumnezeu și umplerea cu Duhul Sfânt, împreună cu mila și bucuria lui Dumnezeu, arătate neîncetat față de noi, chiar și atunci când eșuăm, ne pot izbăvi de inima fariseică. Nazireii care nu au o relație personală cu Domnul se confruntă și cu pericolul de a se vedea neprihăniți atunci când se bucură de devotamentul lor față de Domnul Isus și nu în Însuși Isus. La fel ca fariseul care l-a disprețuit pe vameș în Luca 18:9, ne vom admira propria noastră dedicare, în timp ce vom privi de sus spre ceilalți. Adesea îi judecăm pe ceilalți după acțiunile lor, în timp ce pe noi ne judecăm după intențiile noastre. Inima celor care se bucură de propriile lor puteri vor ajunge întruna din următoarele două capcane: fie vor fi aroganți pe baza a ceea ce vor realiza, așa cum a fost fariseul, fie se vor urî pe sine înșiși și se vor vedea nevrednici, la fel ca fiul risipitor. Numai acceptând cu smerenie harul lui Dumnezeu pentru noi vom putea evita aceste lucruri.”

Material extras din cartea „Postul lui Isus” de Lou Engle. Puteți comanda cartea de AICI

1793 accesări

Urmărește emisiunea Pasiune Pură

promo-pasiune-pura

Pasiune Pură este o emisiune unică în televiziune. Abordează un domeniu al vieții (cel sexual) care are nevoie de multă vindecare. Milioane de oameni eșuează din punct de vedere sexual, având nevoie să afle despre harul și Adevărul care eliberează și trasează standardele unei sexualități umane sănătoase. O serie de mărturii ale unor vieți transformate și restaurate.

Urmărește Pasiune Pură în fiecare zi de sâmbătă și duminică, ora 23:30, pe canalul Alfa Omega TV.

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.