• Esența creștinismului - resurse recomandate »
  bazele crestinismului web1Dorești să afli mai mult despre aspectele centrale ale creștinismului? În această secțiune vei găsi articole și resurse care te vor ajuta. Citește-le, descarcă-le, printează-le și sharuie-le și cu alții!

  Dacă dorești să aprofundezi aspectele ce țin de viața creștină, îți recomandăm:

  1. Cursul Fundamente ale Creștinismului te va ajuta să explorezi teme precum Biblia, existența lui Dumnezeu, viața creștină, omul și viitorul. Intră în curs

  2. Cursul Ucenicie în formatul a 10 broșuri care dezvoltă teme precum viața după moarte, a Doua Venire a lui Isus, darurile Duhului Sfânt. Vezi/descarcă broșurile

Cum să-ți împărtășești credința - Prezentare conversațională

Cum să-ți împărtășești credința - Prezentare conversațională

Scris în . Publicat în Esența creștinismului.

Dacă nu cunoști Evanghelia și vrei să-ți faci o evaluare personală și să înțelegi această veste bună, citește cu atenție toți pașii din acest articol și răspunde la întrebările ce urmează cât mai sincer posibil, ca să aprofundezi și să-ți însușești mesajul Evangheliei lui Hristos.

Acesta e un model în care prezentarea Evangheliei poate fi împărtășită conversațional. Nu trebuie să o memorezi pentru a putea împărtăși Evanghelia, ci parcurge structura prezentării în propriile tale cuvinte, folosind versetele, povestirile și ilustrațiile așa cum ți le amintești și unde sunt de folos pentru a accentua ceva.

Noi Îl rugăm pe Dumnezeu să ne conducă către oameni deschiși la Evanghelie. Când vei întâlni acea persoană deschisă, la un moment dat în conversație, vei putea să pui cele Două întrebări de diagnosticare ale EE.

Începe printr-o scurtă mărturie cu una din experiențele tale cu Dumnezeu, sau mărturia ta personală. Apoi încheie: „Și cel mai important e faptul că acum știu cu siguranță că dacă ar fi să mor la noapte, am viața veșnică. Pot să-ți pun o întrebare?”

Două întrebări de diagnosticare:

[ÎNTREBAREA 1]

Ai ajuns la acel moment din viața ta de credință în care să știi cu siguranță că dacă ar fi să mori azi, ai fi cu Dumnezeu în Cer? Sau asta e ceva la care ai spune că e încă „în lucru”? Biblia spune că putem ști cu siguranță că mergem în Cer atunci când vom muri. Găsim scris 'v-am scris aceste lucruri ca să știți că voi... aveți viața veșnică' (1 Ioan 5:13).

Pot să-ți spun cum am ajuns să fiu sigur că am viața veșnică și cum poți ști și tu lucrul acesta?

Pot să-ți pun o altă întrebare, ca să am o înțelegere mai clară?

[ÎNTREBAREA 2:]

Să presupunem că ai ajunge să stai înaintea lui Dumnezeu iar El te-ar întreba: 'Ce motive aș avea să te primesc în Cerul Meu?', ce I-ai răspunde? (Răspuns)

Repetă și confirmă răspunsul lor - Mulțumesc pentru răspuns, mulți gândesc aproape ca și tine în această privință. Dă-mi voie să mă asigur că înțeleg ce I-ai spune lui Dumnezeu. I-ai spune... (rezumă și repetă ceea ce a răspuns la Întrebarea 2) și apoi întreabă „Asta I-ai spune?”

După ce am auzit răspunsul tău la această întrebare, știu sigur că am să-ți dau cea mai importantă veste pe care ai auzit-o vreodată!

Tranziție - Vestea Bună este că...

HARUL

 1. Cerul, sau viața veșnică, este un dar fără plată! Nu sunt multe fără plată în viața aceasta. Când vezi o reclamă cu 'cartofi gratis' la un fast-food, știi că sunt gratis doar dacă mai cumperi și altceva. Dacă aud că ceva e gratis, mă întreb, 'Care-i șmecheria?'. Și totuși, incredibil, Dumnezeu ne oferă viața veșnică ca pe un dar fără plată. Găsim scris în Cuvântul Său: 'darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică' (Romani 6:23).
 2. Nu este câștigat sau meritat. Biblia spune: 'Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.' (Efeseni 2:8-9)

Imaginează-ți că cel mai bun prieten îmi face cadou o mașină nou-nouță. Dacă caut prin buzunare și scot ceva bani ca să ajut măcar puțin la plata mașinii, cu siguranță că s-ar simți insultat! Cadourile nu se plătesc. Chiar dacă i-aș da doar o sută de lei, cadoul n-ar mai fi cadou. La fel e și cu viața veșnică. Este ceva ce nimeni nu merită să primească și nici ceva ce s-ar putea câștiga vreodată.

Tranziție - De ce nu poate fi Cerul câștigat sau meritat? Din cauză a ceea ce spune Biblia despre om...

OMUL

 1. Omul este păcătos. 'Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu', spune Biblia (Romani 3:23). Este o problemă universală... Dacă ne uităm în jurul nostru, constatăm că există unele probleme majore, atât în lume, cât până și în noi. Potrivit lui Dumnezeu, acestea sunt rezultatul a ceea ce este numit păcat. Cum ai defini tu păcatul?
  Deci, omul este păcătos și...
 2. Nu se poate mântui singur. Te-ai gândit vreodată cât de bun ar trebui să fii pentru a fi acceptat în ochii lui Dumnezeu? Am fost uimit când cineva mi-a arătat ce a spus Isus: 'Voi fiți dar desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit' (Matei 5:48). Nu știu de tine, însă în dreptul meu, sunt sigur că n-am nici o șansă dacă ar trebui să fiu perfect.

Să presupunem că vii la mine în vizită și mă ofer să-ți pregătesc omleta perfectă. Deschid frigiderul și scot trei ouă. Apoi încep să le sparg în castron. Însă când să-l sparg și pe-al treilea, observ că e stricat. S-a terminat cu omleta perfectă, nu-i așa? Ai vrea să mănânci omleta știind că am pus și un ou stricat? Desigur că nu! În același fel, nu pot să-I ofer viața mea lui Dumnezeu, cu acele lucruri pe care eu le consider a fi bune și totuși să includ și alte fapte și gânduri pe care Dumnezeu le numește păcate. Nu mă pot aștepta ca viața mea imperfectă să fie acceptabilă înaintea lui Dumnezeu. Păcatul este problema.

Tranziție - De ce nu ne putem mântui singuri? Din cauză a ceea ce știm despre Dumnezeu.

DUMNEZEU

 1. Dumnezeu este iubitor și nu vrea să ne pedepsească. Biblia spune: 'Dumnezeu este dragoste' (I Ioan 4:8b).
 2. Dumnezeu este drept. Însă aceeași Biblie ne spune că Dumnezeu este și drept și că trebuie să pedepsească păcatele noastre: ' ... dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat ...' (Exod 34:7b)

Cum poate Dumnezeu să fie iubitor și drept în același timp?

Imaginează-ți că jefuiesc o bancă de 50.000 de lei. O cameră video ascunsă înregistrează tot ce fac. Angajații băncii și ceilalți martori mă identifică. Sunt adus în fața judecătorului și el mă întreabă: 'Recunoști că ești vinovat?' Sunt vinovat și probele sunt concludente, așa că îi răspund: 'Vinovat, onorată instanță. Îmi pare rău că am jefuit banca. Poftiți banii înapoi și să știti că n-am rănit pe nimeni. Promit că nu mai jefuiesc vreo bancă dacă mă lăsați liber'. Dacă m-ar lăsa să plec, ar fi acel judecător corect? Nu, el are un cod de procedură care trebuie aplicat. Dacă i-ar lăsa liberi pe toți care fac așa, atunci nici o bancă n-ar mai fi în siguranță. În același fel, Dumnezeu, care e mult mai drept decât orice judecător de pe pământ, nu poate și nu va accepta nici o scuză pentru păcat.

Noi avem o problemă. Pe de-o parte, Dumnezeu ne iubește și nu dorește să ne pedepsească, dar pe de altă parte, El este drept și trebuie să pedepsească păcatul. Cum a rezolvat Dumnezeu această problemă?

Tranziție - Noi avem o problemă, dar Dumnezeu a rezolvat această problemă în persoana lui Isus Hristos...

Isus Hristos

 1. Cine este El.Hristos este atât Dumnezeu cât și Om. Biblia spune: 'La început era Cuvântul (Isus), si Cuvântul era cu Dumnezeu, si Cuvântul era Dumnezeu ... Și Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi ...' (Ioan 1:1,14). Cunoaștem cu toții povestea Crăciunului, când Isus a fost un copilaș. Ei bine, în același timp, El era Dumnezeu întrupat! El este 100% om și 100% Dumnezeu, în același timp.
 2. Ce a făcut El. El a murit pe cruce, apoi a înviat din morți ca să plătească pedeapsa pentru păcatele noastre și ne-a dobândit un loc în Cer.

Cartea păcatelor

Imaginează-ți că în această carte sunt înregistrate toate păcatele care le-am făcut. Fiecare pagină dă detalii despre păcatele dintr-o anumită zi: fiecare cuvânt rău rostit, fiecare gând murdar din minte, fiecare faptă rea făcută, plus lucrurile care trebuiau făcute și nu le-am făcut.

(ține cartea în mâna dreaptă sus). Aici este problema: păcatul meu. Să zicem că această mână mă reprezintă pe mine. (Așează cartea pe mâna stângă). Această mână îl reprezintă pe Dumnezeu. (Ridică mâna dreaptă). Dumnezeu mă iubește (arată spre mâna de sub carte), dar El urăște păcatul meu (arată spre cartea care stă pe mâna ta). El nu vrea să mă pedepsească (arată spre mâna de sub carte), dar El trebuie să pedepsească păcatul (arată spre carte). (Ridică din nou mâna dreaptă). Păcatul meu mă separă de Dumnezeu. De multe ori am încercat să rezolv problema aceasta, să-mi schimb viața cumva (rotește cartea), să găsesc o soluție (cu cealaltă mână întorci cartea pe spate), să schimb foaia, dar problema a rămas tot acolo. Prin eforturile proprii, n-am reușit nicicum să rezolv problema păcatelor mele și să mă apropii de Dumnezeu. Din contră, parcă mă îndepărtam tot mai mult de El. (De fiecare dată când termini mișcarea cu mâna dreaptă, ține-o din nou sus).

Prin persoana lui Hristos, Dumnezeu a făcut ceea ce eu nu am putut să fac. El L-a trimis pe Fiul Său în lume (adu mâna dreaptă la același nivel cu cartea din stânga). Biblia spune: „Noi rătăceam cu toții ca niște oi, fiecare își vedea de drumul lui; dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor” (Isaia 53:6). Când spui „a făcut să cadă, transferă cartea în mâna cealaltă, urmărind cu privirea deplasarea cărții. Toate păcatele mele au fost transferate asupra Fiului Său. Când Hristos a plătit pentru ultimul păcat, a spus: „S-a isprăvit” Ioan 19:30. (Când ajungi aici poți să lași cartea jos).

După moartea Sa pe cruce, Isus a fost îngropat, a stat trei zile în mormânt, apoi a înviat din morți și S-a înălțat la Cer, iar acum ne pregătește un loc pe care ni-l oferă cadou. Fiind eliberați de pedeapsa păcatului nostru, putem avea o relație personală cu Dumnezeu. (Ia mâna dreaptă care îl reprezintă pe Dumnezeu și mâna stângă care te reprezintă pe tine și strânge-le împreună).

Dar cum putem primi acest dar al vieții veșnice?

Tranziție - Acest dar se primește prin credință.

CREDINȚA

 1. Ce nu este credința mântuitoare. Nu este doar cunoaștere intelectuală. Putem cunoaște multe despre Isus și totuși să nu ne încredem în El pentru nimic ce ține de viețile noastre. Biblia spune: 'Tu crezi că Dumnezeu este unul și bine faci; dar și dracii cred … și se înfioară!' (Iacov 2:19). Demonii știu și ei despre Isus, însă ei nu vor merge în Cer. Nu este nici o credință temporară. Este bine să ne încredem în Dumnezeu pentru lucrurile de care avem nevoie acum. Însă, dacă ne întoarcem spre Dumnezeu doar în perioade de criză, aceasta nu înseamnă că ne încredem în El și pentru viața veșnică. Aceasta ar putea să fie doar o credință temporară, bună în vremuri grele.
 2. Ce este credința mântuitoare. Credința mântuitoare înseamnă să te încrezi doar în Isus Hristos pentru viața veșnică. În cartea Faptele apostolilor scrie: 'Crede în Domnul Isus și vei fi mântuit' (Fapte 16:31).

Să presupunem că ieși pe mare într-o barcă mică și deodată se stârnește o furtună puternică. Barca începe să se rupă în bucăți și te trezești în apă, agățat de o bucată de lemn, în timp ce ești lovit de valuri. Ești pe punctul de a te îneca când, deodată, o șalupă se apropie iar căpitanul îți strigă: 'Îți arunc colacul de salvare'. Ai continua să te ții de lemn, sau ai prinde colacul de salvare? Cu siguranță că vei apuca colacul!

Noi suntem în situația de a ne îneca în păcatele noastre, fără posibilitatea de a ne salva singuri. Însă Dumnezeu se apleacă spre noi din Cerul Său și ne spune: 'V-am aruncat un colac de salvare. Numele Său este Isus Hristos. țineți-vă de El și Eu vă voi salva.' Isus Hristos este singura Cale către viața veșnică. Putem continua să ne ținem de bucata noastră de lemn dacă vrem, însă niciuna din faptele noastre bune nu va fi vreodată destul de bună pentru a ne câștiga darul vieții veșnice. Isus Hristos este singura Cale pe care Dumnezeu ne-o oferă spre a fi salvați.

DECIZIA

 1. Au aceste lucruri un înțeles pentru tine? Tocmai ai auzit cea mai frumoasă relatare despre cea mai interesantă ofertă, făcută de cel mai măreț Om care a trăit vreodată și întrebarea pe care cred că Dumnezeu vrea ca eu să ți-o pun chiar acum este aceasta...
 2. Ai vrea să primești acest dar al vieții veșnice? (așteaptă să răspundă) Dacă îți dorești cu adevărat, te pot conduce în rugăciune, să-I spui lui Dumnezeu ceea ce tocmai mi-ai spus. Mai întâi mă voi ruga pentru tine și apoi te voi conduce în rugăciune, spunând câte o frază scurtă pe care tu să o repeți după mine. Bine?

Doamne, îți mulțumesc pentru Andrei și pentru felul în care lucrezi la inima lui. Mă rog să-i dai înțelegerea și credința de care are nevoie pentru a-și pune toată încrederea doar în Isus Hristos și pentru a primi darul vieții veșnice. Și acum, Andrei, poți repeta după mine...

Doamne... Îți mulțumesc că viața veșnică este un dar fără plată... Știu că nu o pot câștiga... și că nu o voi merita niciodată... Recunosc că am păcătuit... și știu că nu mă pot mântui singur... Îți mulțumesc că mă iubești... dar știu că Tu ești și drept... și trebuie să pedepsești păcatele mele... Îți mulțumesc pentru Isus... care a murit pe cruce... a înviat din morți... a plătit pedeapsa pentru păcatele mele... și a dobândit un loc în Cer și pentru mine... Acum îmi transfer toată încrederea... de la propriile mele fapte bune... Sau orice alt lucru pe care l-aș putea face... și mă încred doar în Isus Hristos pentru viața veșnică... Vino în viața mea și fii Mântuitorul meu și ajută-mă să Te urmez ca și Domn al vieții mele... Îți mulțumesc pentru darul fără plată al vieții veșnice... Îl primesc acum... În Numele lui Isus... Amin.

Andrei, aceasta e cea mai importantă decizie din viața ta. Aș vrea să-ți arăt ce-a spus Isus despre ceea ce tocmai ai făcut. (Citează sau cere-i să citească Ioan 6:47) 'Adevărat, adevărat vă spun, că cine crede în Mine are viața veșnică'. Adineauri, când ai spus acea rugăciune, ai putea spune că 'ai crezut'? Atunci ce-ți spune acest verset că ai acum? (viața veșnică)

Pune din nou cele două întrebări de diagnosticare:

Deci Andrei, ți-am pus două întrebări cu puțin timp în urmă și mă întreb cum ai răspunde la ele acum. Dacă ar fi să mori azi într-un accident, ești sigur acum că ai viața veșnică? (Răspuns). Și dacă Dumnezeu te-ar întreba 'De ce să te las să intri în Cerul Meu?', ce I-ai răspunde acum?

Bine ai venit în familia lui Dumnezeu!

Material preluat cu permisiune de la Evanghelizare si Edificare România. Mai multe informații: Daniel Cociuba, director național, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.1 - Evanghelia în viața mea (ianuarie-februarie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

3123 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.