Sunt in depresie, ce sa fac?

Emoții

Aproape fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, am experimentat perioade de tristețe. Majoritatea reușesc să treacă peste aceste perioade într-un timp scurt, dar pentru alții tristețea continuă. Dacă ești prins într-o perioadă îndelungată de tristețe, s-ar putea să recunoști unul sau mai multe semne care adesea au însoțit depresia: o creștere a neîncrederii în Dumnezeu, resentimente față de alții, dificultate în luarea deciziilor, vinovăție, lipsă de activitate, insomnie sau prea mult somn, anorexie sau bulimie, îndoială, nemulțumire, îngrijorare și lipsa de speranță, ca și când ești într-o groapă fără scăpare.

Din fericire, indiferent cât de disperată arată situația, există un real motiv pentru speranță. Dumnezeu te iubește și dorește să te umple cu bucurie, pace, împliniri și multe altele.  

Primii pași spre ajutor

Biblia spune că Isus a venit ca noi „să avem viață și s-o avem din belșug” (Ioan 10:10).

Cu siguranță, depresia nu este viață din belșug. Dar poți fi sigur că Dumnezeu dorește să îți găsești pacea și bucuria. El te va ajuta pentru că ești foarte, foarte important pentru El. Ești în măsură să primești darul „vieții din belșug” al lui Dumnezeu? Dacă nu ești sigur, cere-I lui Dumnezeu chiar acum să te ierte pentru păcatele tale și să vină să-ți conducă viața (Romani 10:9, 10, 13; 1 Ioan 1:8, 9; Ioan 1:12, 13).

Biblia descrie ce se întâmplă în momentul în care îți predai viața Domnului ca fiind nou-născut. Spiritual, ești o persoană nouă. Dar acum, trebuie să înveți un nou mod de a trăi. Dumnezeu te va ajuta. Cere-I să te umple complet cu Duhul Sfânt (Luca 11:13).

Duhul lui Dumnezeu îți va da puterea să trăiești așa cum dorește El. Duhul Sfânt ghidează, mângâie, învață, împuternicește și produce în creștin caracteristicile lui Dumnezeu – dragostea, bucuria, pacea, răbdarea și altele (Galateni 5:22-23).

Și atunci când trăiești așa cum Dumnezeu dorește vei experimenta o viață din belșug, plină de bucuriile pe care Dumnezeu le are pentru tine. Când ești născut din nou, Dumnezeu locuiește în duhul tău. El aduce promisiunea marii bucurii și pacea, câteodată chiar imediat. Dar dacă ești creștin și suferi de depresie? Nu ești singur.

Mulți oameni ai credinței au experimentat perioade de depresie adâncă. Moise, David și mulți alții ne arată cum dragostea lui Dumnezeu continuă chiar și în timpul acestor momente și că în final El va aduce speranța.

Ce poți face

Ce poți face pentru a birui depresia? Depinde de cauza depresiei. Există multe motive posibile, dar din moment ce în viața ta pot fi prezente unul sau mai multe, citește toate secțiunile de mai jos:

Fizic

O parte a depresiei este cauzată de probleme fizice. Dieta necorespunzătoare, lipsa de exercițiu fizic și insomnia pot contribui la depresie. Deci, dacă te simți deprimat / descurajat, asigură-te că te îngrijești de trupul tău. În plus, multe boli pot cauza depresia (altele pot fi cauzate de depresie). De asemenea, o parte a medicației poate cauza depresia. Întotdeauna este o idee bună să faci un control medical pentru a exclude cauzele fizice. Dar amintește-ți, Dumnezeu poate vindeca orice problemă fizică, inclusiv acelea care cauzează, sau sunt cauzate de depresie (Psalmul 103:3; Matei 8:16-17).

Dacă medicul tău diagnostichează o anumită problemă, cere-i partenerului de rugăciune, pastorului, consilierului creștin sau altor creștini să se roage cu tine pentru vindecarea care vine de la Dumnezeu (Iacov 5:14-16).

Dar dacă iei medicamente pentru vreo altă afecțiune, consultă medicul înainte de schimbarea sau stoparea medicației.

Pierderi sau alte răni

Când ți se întâmplă ceva rău este normal să te simți rănit. Poate ți-ai pierdut serviciul sau alte siguranțe financiare. Poate cineva ți-a făcut rău într-un mod sau altul, recent sau în trecut. Poate ai o relație nu prea bună cu vreun prieten, membru al familiei sau soțul / soția. Poate o persoană iubită a murit. Sau poate că suferi pentru lucruri pe care nu le-ai avut și crezi că ar trebui să le ai, cum ar fi un soț/soție sau copii. Este normal să suferi pentru asemenea situații.

Spune-I lui Dumnezeu despre suferințele tale. El deja le știe, dar este important să-ți exprimi suferințele cu propriile tale cuvinte, vorbește cu El. De asemenea, spune unui prieten sau unui pastor de încredere, sau consultă un consilier creștin. Permite-ți să plângi dacă așa vrei. Jelirea normală, incluzând plânsul, este sănătoasă.

Biblia spune că Isus „a purtat suferințele noastre” pe cruce (Isaia 53:4). El simte durerea noastră la fel de puternic ca și noi și o va purta pentru noi. Dă-I Lui suferința ta, apoi ai grijă să nu te afunzi din nou în ea.

Păcatul

Câteodată depresia are rădăcinile în păcat. Niciodată nu vei avea pace dacă ignori ceva în viața ta, ceva ce știi că este împotriva voii lui Dumnezeu (1 Timotei 1:19).

Dacă știi că faci sau ai făcut ceva împotriva voii lui Dumnezeu, recunoaște înaintea Lui că este greșit. Apoi cere-I ajutorul pentru a face ceea ce este corect. Dacă îți recunoști păcatul și renunți la el, Dumnezeu a promis să te ierte în totalitate și să te curețe de păcat (1 Ioan 1:9).

Ai încredere că o va face. Dacă este un păcat continuu și pare prea dificil pentru tine să-l rezolvi, renunță la el chiar acum, în acest moment. Spune lui Dumnezeu că doar cu ajutorul Lui vei face ceea ce trebuie chiar acum. În plus, s-ar putea să trebuiască să faci ceva pentru cei cărora le-ai greșit. S-ar putea să ai nevoie de un pastor sau consilier creștin care să te ajute să iei o decizie.

Nu uita să te supui lui Dumnezeu în lucrurile mici. Adesea, din cauză că am ales să-L ignorăm în lucrurile mici, am alunecat în probleme mai adânci. Poți să schimbi acest lucru. Dacă te supui lui Dumnezeu în lucrurile mici, El te va ajuta să-ți rezolvi probleme mai mari. S-ar putea să trebuiască să te supui Lui pentru ceva foarte simplu, cum ar fi să te trezești dimineața destul de devreme pentru a ajunge la slujbă la timp și fără să te grăbești.

Gândire greșită

La ce anume te gândești chiar înainte să simți depresia? Te gândești la lucruri de genul „nu sunt bun de nimic”, „nu pot face nimic cum trebuie”, sau „situația aceasta nu se va schimba niciodată”? Este de o importanță vitală să găsești ceea ce Dumnezeu spune că este adevărat despre tine și viața ta. Citește Biblia cu atenție pentru a afla care este adevărul (Efeseni 1:18-19).

Odată ce ai descoperit minunatele adevăruri despre lucrurile pe care Dumnezeu le spune despre tine, nu mai repeta lucruri negative despre tine. În schimb, memorează și repetă pentru tine adevărurile pe care le-ai găsit în Biblie și care contrazic gândurile negative.

Umple-ți gândurile cu adevăruri precum: „Pot face totul în Hristos care mă întărește” (Filipeni 4:13);

„Și Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuințele voastre, după bogăția Sa, în slavă, în Isus Hristos” (Filipeni 4:19);

„Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință” (2 Timotei 1:7);

„Totuși, în toate lucrurile noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela are ne-a iubit” (Romani 8:37);

„El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morți față de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui ați fost vindecați” (1 Petru 2:24).

În concluzie

Recunoaște înaintea lui Dumnezeu că ai nevoie de ajutorul Lui pentru ca să poți trăi corect, cu bucurie și pace. Pocăiește-te de fiecare păcat pe care îl știi. Acceptă iertarea lui Dumnezeu și curățirea (1 Ioan 1:9).

Reconstruiește-ți viața spirituală prin citirea Bibliei, rugăciune și părtășie cu alți creștini. Fii parte dintr-o biserică locală, unde se practică Cuvântul lui Dumnezeu și credința. A fi un membru activ în biserică este un mod bun de a începe să crești spiritual și a învăța credința biruitoare.

Dacă depresia continuă, caută ajutor la pastorul tău sau la un consilier creștin calificat.

Există răspunsuri pentru tine. Totuși, găsirea și tratarea rădăcinilor care cauzează depresia nu se întâmplă întotdeauna repede. Și, în final, nu fii surprins dacă în momentul în care ești de cealaltă parte a depresiei, ajungi să Îi mulțumești lui Dumnezeu pentru acest timp de greutăți și pentru lucrurile bune care au rezultat în urma lor.

În timp ce te rogi

Cere-I lui Dumnezeu să-ți descopere gânduri specifice și acțiuni pe care vrea să le schimbi. Când îți descoperă păcatul, recunoaște-l și cere-I vindecare și reînnoirea bucuriei în viața ta.

depresie ilie popaSunt în depresie, ce să fac?

Extras dintr-un interviu cu pastorul Ilie Popa

Depresia nu este de fiecare dată de natură spirituală. Eu recomand ca prima dată să se consulte un medic. E posibil ca depresia să fie de natură biologică, un dezechlibru hormonal sau o deficiență a unei substanțe în corp. De asemenea, depresia poate să aibă și o cauză spirituală, și nu neapărat demonică. Poate fi la nivel emoțional, o întristare, o pierdere, un eșec, poate chiar un șoc care duce la depresie.

Prima oară eu recomand să se consulte un medic. Și dacă medicii nu dau nici un diagnostic, și nu este nici un tratament, trebuie să abordezi un slujitor al Evangheliei, ca să se roage împreună cu tine, să stea de vorbă, eventual să facă consiliere, ca să vadă care este cauza spirituală a depresiei.

În lucrarea noastră de slujire am întâlnit persoane care erau spitalizate pentru depresie, medicii îi tratau cu medicamente, dar depresia lor era de natură spirituală (nu demonică - nu de fiecare dată este de natură demonică, dar de natură spirituală), ne-am rugat împreună, am făcut consiliere, și persoana respectivă a fost restaurată, a reînceput viața normală, a început serviciul, o viață de familie normală. Ne încredem în Dumnezeu, și vestea bună este aceasta: Domnul Isus Hristos a murit pe cruce pentru toate suferințele, pentru cei cu inima zdrobită, pentru cei cu duhul mâhnit (Isaia 61), și pentru oamenii care trec prin depresie.

Le recomand să solicite ajutor, pot să telefoneze la Alfa Omega TV, să spună că trec prin depresie, și au nevoie de ajutor în rugăciune, au nevoie de sfaturi, fiindcă nici schizofrenia, nici depresia nu au ultimul cuvânt asupra oamenilor, există vindecare, există restaurare, există remediere.

Cunoaștem o doamnă din București, era într-o fază foarte avansată de depresie, auzea voci, nu putea să doarmă în ciuda tratamentului, nu mai putea merge la servici, se temea de mulțime, trăia izolat. Am vizitat-o acasă cu soția, am stat de vorba cu ea, și ne-am rugat împreună. Depresia ei era de natură spirituală, avea o înțelegere greșită asupra mai multor lucruri, valori. În momentul în care am stat de vorbă și i-am explicat sistemul de valori și adevărul despre problemele prin care trecea, s-a trezit ca dintr-un coșmar, și expresia ei a fost cam aceasta: „Cum, eu am crezut o minciună toți anii aceștia? Mi-a distrus viața o minciună?” Și i-am răspuns “Da, ai crezut o minciună, și minciuna aceasta ți-a distrus viața”.

Vreau să vă spun că după discuția cu persoana respectivă, ea a fost restaurată, și-a început activitatea, serviciul, a primit un copil, pentru că a fost restaurată și viața ei de familie. Și mai mult decât atât, acum ea ajută persoanele care trec prin depresie.

O altă situație a fost a unei doamne din Sibiu, suferea de depresie. Ea era în spital, soțul o lua acasă la sfârșit de săptămână sub semnătură, și o aducea înapoi la început de săptămână la spital, și m-a contactat și ne-am rugat la telefon împreună cu soțul ei. În timp ce ne rugam, am primit încredințarea în sufletul meu că depresia ei nu e de natură spirituală, ci de natură organică, biologică. Și m-am rugat pentru vindecarea glandei tiroide, și i-am spus că atunci când se va duce înapoi în spital, să stea de vorbă cu medicul curant, și să facă toate investigațiile pentru glanda tiroidă. Noi ne-am rugat pentru vindecare biologică, fizică, chiar dacă ea primea tratament psihiatric.

Asta a fost la sfârșit de săptămână. Miercurea următoare a făcut testele, și medicul i-a redus la jumătate tratamentul, și în scurtă vreme a fost externată și a reînceput viața normală de familie, activitatea profesională. Dumnezeu a restaurat-o și a vindecat-o de depresie.

Deci depresia poate să fie de natură organică dar cu manifestare în depresie, și oamenii o tratează greșit prin psihiatrie, sau e posibil să fie de natură spirituală. Nu putem generaliza, fiecare caz trebuie tratat separat, dar vestea bună este aceasta: Pentru fiecare caz de depresie sau schizofrenie, există vindecare.

Daca ai nevoie de rugaciune, suna la telefon 0356.401.221 (luni-vineri orele 13-15), sau scrie-ne la rugaciune[arond]alfaomega.tv sau www.alfaomega.tv/rugaciune.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.1 - Intrebari esentiale (ianuarie-februarie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

8430 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.