Depresia la creștini | Alina Onea

Depresia la creștini | Alina Onea

Emoții

Poate unii veți spune că nu există această expresie, că este o greșeală de exprimare. Alții vă veți întreba dacă există depresie la creștini sau dacă este normal să existe așa ceva în viața creștinului.

Din păcate, există și expresia, și depresia la creștini. Chiar dacă știm teoretic cum ar trebui să stea lucrurile în viața creștinului, dacă ne uităm în jur, ne dăm seama că uneori realitatea este cu totul diferită. Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat prieteni sau cunoscuți, rude sau colegi care au trecut prin stări depresive.

Așadar, chiar și noi, creștinii, trecem tot felul de stări, de frici, de experiențe traumatizante, dureri sau pierderi. Cu toate că e greu să recunoaștem, în cele mai multe cazuri avem nevoie de ajutor, de cineva care să ne înțeleagă, să ne asculte, să ne sfătuiască și să se roage cu noi și pentru noi.

CE ESTE DEPRESIA, CARE SUNT CAUZELE ȘI CUM SE MANIFESTĂ EA

Depresia este o stare de tristețe profundă, îngrijorare mare, o stare de descurajare continuă, de melancolie - caracterizată prin lipsa bucuriei, prin stări de supărare, de dorința de izolare. Ea nu are limită de vârstă, poate apărea atât la copii, cât și la vârstnici.

Cauzele care pot duce la depresie sunt fie stresul, fie evenimente negative repetate, nereușite, eșecuri în viață sau în dragoste, boli, pierderea cuiva drag și multe altele. Chiar temperamentul unor persoane poate fi o cauză a depresiei.

De asemenea, atacurile demonice pot cauza depresie sau separarea de biserică poate duce, într-un final, la această stare.

O persoană aflată în depresie de obicei își dorește să fie singură, să nu vorbească cu nimeni, de multe ori nu răspunde la telefon, are tendința de victimizare și uneori poate culmina chiar cu tendință de suicid.

Am spune noi că toate aceste simptome nu au nimic a face cu viața frumoasă de creștini. Ceea ce este interesant și mi-a tras atenția au fost Psalmii, pe care, dacă îi studiem cu atenție, putem observa că au anumite pasaje în care putem identifica cu ușurință că persoanele respective au avut anumite stări depresive.

Putem vedea în viața regelui David trăiri intense, disperare, pocăință sau părere de rău, durere sufletească profundă dusă până acolo încât avea simptome fizice. Vedem în psalmii lui David vulnerabilitatea lui în fața lui Dumnezeu.

Dacă ne uităm în Psalmul 64:1: „Ascultă-mi glasul, Dumnezeule, când gem”.

Psalmul 61:2: „De la capătul pământului strig către tine cu inima mâhnită”.

În Psalmul 55, o altă trăire: „Îmi tremură inima în mine și mă cuprinde spaima morții, mă apucă frica și groaza și mă iau fiorii”.

Psalmul 31:9: „Ai milă de mine, Doamne, căci sunt în strâmtorare, fața sufletul și trupul mi s-au topit de întristare, mi se sfârșește viața în durere și anii în suspinuri, mi s-au sleit puterile din pricina fărădelegii mele și îmi putrezesc oasele”.

Iată câteva simptome și manifestări clare în aceste versete. Îl putem observa pe împăratul Ezechia într-un episod depresiv, de disperare, când a fost bolnav și s-a întors cu fața la perete. Biblia ne spune despre el că a făcut ce este plăcut înaintea Domnului întocmai cum făcuse tatăl său, David - a domnit la Ierusalim, a bătut pe filisteni, s-a răsculat împotriva asirienilor și Domnul a fost cu el și a izbutit în tot ce a făcut.

Însă, la un moment dat, lucrurile se schimbă: sunt atacați de asirieni și, pe fondul acesta, îl găsim pe Ezechia bolnav de moarte. Profetul Isaia este trimis de Dumnezeu la el să îl anunțe că va muri și să își lase lucrurile în ordine. Ce face Ezechia: se întoarce cu fața la perete și se roagă.

Teologii spun că în Psalmul 42 ar fi vorba despre el. Vedem aici trăiri intense și amintiri de când era el sănătos și în putere. Psalmul 42:5 spune: „Pentru ce te mâhnești, suflete, și gemi înlăuntrul meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși Îl voi lăuda. El este mântuirea mea și Dumnezeul meu”. Vedem cum Ezechia își încurajează singur sufletul.

Depresia sau frica pot apărea și după un succes mare. Îl vedem pe Ilie, marele proroc a lui Dumnezeu, după un succes mare, după ce Dumnezeu l-a ascultat și a dat ploaie după o secetă prelungită în care foametea era la culme, după ce Dumnezeu a făcut o minune în fața poporului și în fața a 450 de prooroci ai lui Baal, care sunt omorâți mai târziu, îl vedem fugind speriat după ce primește o amenințare cu moartea din partea Izabelei, soția lui Ahab, rege în acea vreme în Israel.

Îl găsim în pustie, rostind o rugăciune (1 Împărați 19:4): „El s-a dus în pustie unde, după un drum de o zi, a șezut sub un ienupăr și își dorea să moară, zicând: Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, căci nu sunt mai bun decât părinții mei”.

Apoi îl găsim într-o peșteră, singur, căutând să-și scape viața, plin de frică, însă Dumnezeu îl găsește aici, i se descoperă printr-un susur blând și îi dă alte sarcini de făcut.

Chiar și Domnul Isus spune la un moment dat, în grădina Ghetsimani, știind ce urma să se întâmple, în Marcu 14:34: „Sufletul meu este cuprins de o întristare de moarte” și le spune ucenicilor „rămâneți aici și vegheați”.

Așadar, putem vedea că în Biblie găsim oameni ai lui Dumnezeu care au trecut prin stări depresive.

Ceea ce vreau să subliniez este faptul că nu aceasta era esența lor, nu acesta era stilul lor de viață, nu aceasta era o stare care să-i caracterizeze permanent însă, la un moment dat, s-au confruntat cu ea.

Dacă ești creștin și ai stări de depresie, am o veste bună pentru tine: nu aceasta este starea care trebuie să te caracterizeze. Ea este temporară în viața ta, este în trecere. Ea va poposi în viața ta doar atât cât îi permiți tu. Dumnezeu are un viitor și o nădejde pentru tine.

Cu Dumnezeu poți învinge această stare, pentru că în dragoste nu este frică, iar Isus Hristos a biruit frica. (1 Ioan 4:8)

CUM PUTEM DEPĂȘI DEPRESIA

Depresia are mai multe etape. Dacă ești doar la început și ai voință, poți să ieși chiar singur din această stare. Dacă cochetezi mai mult cu ea, se adâncește și ai nevoie de ajutorul unui prieten sau, dacă este mai grav, atunci e nevoie de ajutor specializat.

Să luăm în calcul importanța bisericii. Biserica are puterea să susțină, să ajute, să sprijine și să se roage pentru un creștin care trece prin probleme de orice fel. Este important să aparținem unei biserici, unei organizații.

Apartenența credinciosului la Trupul lui Hristos este vitală. Prin Trupul lui Hristos curge viață. Singur, individual, nu ai nicio șansă pe termen lung. Să nu uităm că Hristos este capul Bisericii Sale și El însuși are grijă de ea.

El este lumină și 1 Ioan 1:7 ne spune: „Dacă umblăm în lumină, după cum El însuși este în lumină, avem părtășie unii cu alții și sângele lui Isus Hristos, fiul Lui, ne curățește de orice păcat”.

Câteva sfaturi pentru a depăși această stare.

În primul rând, evaluează corect situația în care ești. Dacă nu poți face asta singur, cere ajutorul unui prieten sau prietene. Caută adânc în sufletul tău cauza pentru care ești atât de supărat, motivul care a provocat această stare. Vezi dacă este un motiv real sau unul pe care l-ai amplificat în mintea ta mai mult decât trebuia și deja această stare a devenit o normalitate. Uneori cei din jurul nostru ne pot ajuta, ei ar putea fi mai subiectivi.

Primul lucru pe care și-l dorește Satana de la un creștin, când trece prin această stare, este ca acesta să nu mai aibă acces la prezența lui Dumnezeu, să nu mai vrea să meargă la biserică, să nu-și mai dorească să se roage și să se îndepărteze de Dumnezeu cu orice preț.

Dar această absență a prezenței lui Dumnezeu în viața creștinului lasă loc și uși deschise pentru cel rău, pentru gânduri negre, pentru decizii greșite, pentru dorința de a muri. Dacă citim despre viața lui Ilie, vedem că rețeta lui pentru a depăși depresia a fost: mâncare, sport (a alergat mult până a ajuns la peșteră), somn și prezența lui Dumnezeu, rugăciune.

Un alt sfat: ia atitudine. Nu-ți plânge de milă la nesfârșit, nu fii victimă, caută suficientă voință în tine încât să iei atitudine, roagă-te ca Dumnezeu să te ajute să te ridici deasupra situației tale. Cu ajutorul lui Dumnezeu, poți schimba situația în favoarea ta.

Filipeni 4:6 spune: „Nu vă îngrijorați de nimic ci în orice lucru aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu”. Cum? „Prin rugăciuni și cereri cu mulțumiri”.

Chiar dacă simți că nu poți să faci nimic, fă un pas cât de mic. Biblia spune că nu ne-a ajuns nicio încercare peste puterile noastre. Cere ajutor prietenilor din biserică, pastorului, să se roage pentru tine. Fă pași cât de mici, dar nu sta pe loc!

Biblia spune despre credincioși, în Psalmul 84: „Când străbat aceștia valea plângerii, o transformă în izvoare și ploaia timpurie o acoperă cu binecuvântări”.

Dumnezeu nu ne garantează că nu vom avea necazuri, dar ne îndeamnă să îndrăznim căci Isus a biruit. Deci, nu trebuie să rămânem pe loc în această stare. În versetul de mai sus ni se spune că „străbate”, „merge”, „trece”, deci nu stă în starea de depresie, în starea de greutate, de necaz, de tristețe sau de supărare. Această stare este temporară!

Găsește-ți motive pentru care să lupți și să ieși din această stare. Am auzit persoane bolnave de cancer care își spuneau: „Am să lupt pentru copilul meu, să mă fac bine, să mă vindec”, sau „Am să lupt pentru soțul meu”.

David este un bun exemplu de ieșire din depresie, prin rugăciune. El s-a pocăit, s-a rugat și L-a lăudat pe Dumnezeu, chiar și în greutăți și, bineînțeles, a acționat, iar Dumnezeu l-a ascultat și l-a binecuvântat.

Lauda la adresa lui Dumnezeu este o cheie puternică pentru ieșirea din depresie, pentru alungarea duhurilor rele. Vedem tot în viața lui David această rețetă.

Un alt lucru: caută să regăsești bucuria. Fă ceva practic, fă-ți o listă cu lucrurile importante din viața ta și de care poate nu te-ai bucurat în ultimul timp. Fă-ți timp pentru familia ta, fă chiar lucruri simple care îți făceau plăcere cândva.

Dar, cel mai important, cere ca Dumnezeu să-ți redea bucuria. Psalmul 45 ne spune despre Domnul Isus că a fost uns cu un untdelemn de bucurie mai presus decât tovarășii Săi de slujbă. Așadar, cere ca această ungere să vină peste viața ta, această ungere de bucurie să cuprindă întreaga ta ființă.

Isus, în grădina Ghetsimani, prin rugăciune, a putut depăși această stare, această stare de frică.

În al patrulea rând, implică-te în activități! Recomand activități în cadrul bisericii. Această implicare îți va aduce mulțumire sufletească, te va face să te simți folositor, te va învăța să muncești în echipă, să îți ocupi mintea cu altceva, să dăruiești din ceea ce ai, te va face să îți pui în folosul celorlalți talantul pe care l-ai primit.

TU AI UN MARE SCOP PE ACEST PĂMÂNT!

Nu lăsa ca Satana să îți fure chemarea, viața sau scopul pentru care ai fost trimis pe acest pământ. Și, în tot acest timp, nu uita să rostești cuvintele credinței. Chiar și atunci când nu vezi rezultate mari, continuă să crezi, continuă să faci pași, continuă să găsești motive de bucurie.

Depinde cu ce compari situația, necazul sau greutatea ta. Săracul, dacă se uită la un bogat, se simte și mai sărac, dar dacă se uită la cei dintr-o țară subdezvoltată, deja se simte mai bogat. Dumnezeu luptă pentru tine și dorește să te ajute.

Închei cu Romani 8:38: „Hristos a murit, ba mai mult, El a și înviat, stă la dreapta lui Dumnezeu și mijlocește pentru noi”.

În concluzie, nu cred că aceste două cuvinte, „creștin depresiv”, pot face casă bună împreună pe termen lung. Însă, după cum am văzut mai sus, se poate întâmpla ca depresia să vină uneori în vizită. Deci, tratați-o ca pe un musafir! Dacă uită să plece, arătați-i ușa! Dumnezeu să ne ajute să nu fim creștini depresivi!

Interviu cu Alina Onea, consilier creștin. 

Publicat inițial în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 11, nr. II), din martie-aprilie 2021. Mai multe despre revista în sine și despre cum te poți abona:  https://alfaomega.tv/revista

1715 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.