Depresia postnatală: mit sau realitate?

Depresia postnatală: mit sau realitate?

Emoții

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 13% dintre femei suferă de tulburări psihice în perioada postnatală la nivel global, iar în țările în curs de dezvoltare 20% dintre femei sunt afectate, adică 1 din 5 femei. Cifrele sunt bazate pe cazurile diagnosticate, dar, în realitate, acest fenomen este mult mai des întâlnit.

În România nu avem statistici în acest sens, iar principalul motiv e faptul că depresia post-partum este încă un subiect tabu la noi. Multe dintre mame, de teamă că vor fi judecate, aleg să vorbească despre suferința lor numai în grupurile închise de pe rețelele de socializare sau preferă să nu vorbească deloc. Foarte puține dintre ele vorbesc deschis despre această afecțiune.

Depresia postnatală nu numai că provoacă suferință mamelor, dar ele pot ajunge să nu mai funcționeze normal și să nu mai răspundă nevoilor copiilor lor. Depresia postnatală se tratează, dar mai întâi trebuie să fie recunoscută.

DEPRESIE SAU DOAR BABY BLUES?

Depresia postnatală este o afecțiune care se manifestă la femeile care au născut. Cele mai multe femei (aproximativ 80%) trec prin tristețea postnatală, numită și baby blues, dar nu este același lucru cu depresia. Baby blues se caracterizează prin tristețe moderată, schimbări de dispoziție, sentimente de copleșire, iritabilitate, plâns, insomne etc. Această tristețe apare la patru-cinci zile după naștere și durează de la câteva zile până la două-trei săptămâni.

DEPRESIA POSTNATALĂ: SIMPTOME ȘI CAUZE

În schimb, depresia postnatală se caracterizează prin tristețe profundă și schimbări dese de dispoziție, plâns excesiv, dificultatea de a crea o legătură cu bebelușul, izolarea față de familie și prieteni, pierderea apetitului sau, dimpotrivă, mâncatul excesiv, insomnia sau somnul exagerat, epuizarea, interesul scăzut față de lucrurile care altădată îți făceau plăcere, iritabilitate și furie.

Pot apărea și teama că nu ești o mamă bună, lipsa speranței, sentimentele de inutilitate, rușine și frică, incapacitatea de a te concentra, de a lua decizii sau de a gândi clar, anxietatea, atacurile de panică, gânduri legate de a-ți face rău ție sau copilului, gândurile repetate legate de moarte sau sinucidereoricare dintre ele pot fi simptome ale unei depresii postnatale.

Aceste stări pot apărea încă din timpul sarcinii sau chiar la un an după nașterea copilului. Unele femei trec prin depresie postnatală și realizează acest lucru abia foarte târziu, după multe luni de suferință.

Nu s-a identificat o cauză clară, însă există o serie de factori care pot crește riscul de depresie după naștere. Aceștia sunt: travaliul dificil, modificările hormonale, existenţa unui episod depresiv în trecut sau existenţa unei tulburări afective la rudele de gradul I, retrăirea unei pierderi anterioare, un bebeluș mai solicitant, probleme în relaţiile de familie, probleme sociale (șomaj, lipsa resurselor financiare, schimbarea locuinţei, mai ales dacă acest lucru presupune mutarea la distanţă de familie și de prieteni, renunţarea la carieră pentru creșterea copilului).

MODALITĂȚI DE PREVENIRE

Raluca Mihai, psiholog, spune că există câteva lucruri pe care viitorii părinți le pot face pentru a preveni depresia postnatală:

  1. informare prenatală pentru ambii parteneri;
  2. administrarea unor medicamente ca tratament preventiv în cazul mamelor cu antecedente de Depresie Postnatală (DPN) la un alt copil; aplicarea unor chestionare și identificarea mamelor care pot dezvolta DPN;
  3. suport atât în perioada travaliului, cât și în perioada nașterii;
  4. oferirea de vizite la domiciliu după naștere, interesarea despre starea mamei și a copilului din toate punctele de vedere;
  5. oferirea de sprijin atât în perioada pre, cât și postnatală. A fi alături de mamă, a o asculta, a o sprijini în toate transformările prin care trece;
  6. întâlniri de grup cu alte mame cu rol de suport sau informativ și nu în ultimul rând, de socializare.

ȘI TAȚII POT FI AFECTAȚI

Deși există preconcepția că doar mămicile pot suferi de depresie postnatală, aceste manifestări pot afecta și viețile taților. Câțiva factori care pot declanșa depresia postantală în rândul bărbaților sunt: dispoziția proaspetei mămici (dacă a ajuns să manifeste simptome ale depresiei postpartum, poate fi favorizată instalarea acestor simptome și în cazul tăticilor), senzația deteriorării relației de cuplu, experimentarea sentimentelor precum inutilitate, lipsă de control, senzații de frustrare, oboseală fizică etc.

CUM ÎI POT AJUTA PE PROASPEȚII PĂRINȚI?

Dacă mama depresivă se teme să rămână singură cu copilul, membrii familiei și prietenii pot face cu rândul, astfel încât ea să fie tot timpul împreună cu o persoană de încredere.

Dacă părinții sunt de acord, oferiți-vă să preluați sarcini din gospodărie și să ajutați cât de mult puteți.

Evitați să folosiți fraze precum „Nu te mai stresa!”, „De ce pui răul în față? Fii mai optimistă!”, „Stai liniștită!”, „Esti absurdă/ irațională/exagerată!” sau „Nu te mai stresa, că te simte copilul!”. 

Acest tip de „încurajări” sunt foarte inutile și dăunătoare. Nu uitați că și taţii pot face depresie după nașterea unui copil, iar sprijinirea lor în această perioadă este la fel de importantă, atât pentru binele lor, cât și al întregii familii.

CUM POT RIDICA SPIRITUAL FAMILIA

Perioada imediat următoare nașterii unui copil este epuizantă și copleșitoare, prin urmare de multe ori cuplul poate neglija latura spirituală, fapt care se resimte pe toate planurile. Nu trebuie judecați, ci încurajați și ajutați să-și facă timp pentru părtășie cu Dumnezeu. Fiți alături de ei, iubiți-i cum v-a iubit Hristos (Ioan 13:23). Încurajați-i să-și pună toată încrederea în Cel ce poartă de grijă.

În mod practic, citește-i din Biblie proaspetei mămici, roagă-te cu ea, sau măcar sun-o, încurajeaz-o din Cuvântul lui Dumnezeu, spune-i că te rogi pentru ea. Este important ca mama să primească asigurări că depresia nu este din vina ei și că nu reprezintă un semn de slăbiciune.

Dacă te confrunți cu această problemă, nu uita: Isus nu te va lăsa, nu te va părăsi niciodată, chiar dacă acum simți că pășești prin „valea umbrei morții”.

Urmărește Campania Pro-viață pe canalul Alfa Omega TV, pe site-ul https://alfaomega.tv/pro-viata, Facebook și Instagram.

Articol publicat în revista Alfa Omega TV Magazin, anul 11, numărul 2, martie-aprilie 2021. Mai multe despre publicație aici: https://alfaomega.tv/revista

Conform Organizației Mondiale a
Sănătății,13% dintre femei suferă de
tulburări psihice în perioada postnatală
la nivel global, iar în țările în curs de
dezvoltare 20% dintre femei sunt afectate,
adică 1 din 5 femei. Cifrele sunt bazate
pe cazurile diagnosticate, dar, în realitate,
acest fenomen este mult mai des întâlnit.
În România nu avem statistici în acest
sens, iar principalul motiv e faptul că
depresia post-partum este încă un subiect
tabu la noi. Multe dintre mame, de teamă
că vor fi judecate, aleg să vorbească despre
suferința lor numai în grupurile închise de
pe rețelele de socializare sau preferă să nu
vorbească deloc. Foarte puține dintre ele
vorbesc deschis despre această afecțiune.
Depresia postnatală nu numai că provoacă
suferință mamelor, dar ele pot ajunge să
nu mai funcționeze normal și să nu mai
răspundă nevoilor copiilor lor. Depresia
postnatală se tratează, dar mai întâi
trebuie să fie recunoscută.
DEPRESIE SAU DOAR BABY BLUES?
Depresia postnatală este o afecțiune care
se manifestă la femeile care au născut.
Cele mai multe femei (aproximativ 80%)
trec prin tristețea postnatală, numită și
baby blues, dar nu este același lucru cu
depresia. Baby blues se caracterizează prin
tristețe moderată, schimbări de dispoziție,
sentimente de copleșire, iritabilitate, plâns,
insomne etc. Această tristețe apare la
patru-cinci zile după naștere și durează de
la câteva zile până la două-trei săptămâni.
DEPRESIA POSTNATALĂ: SIMPTOME ȘI
CAUZE
În schimb, depresia postnatală se
caracterizează prin tristețe profundă și
schimbări dese de dispoziție, plâns excesiv,
dificultatea de a crea o legătură cu bebelușul,
izolarea față de familie și prieteni, pierderea
apetitului sau, dimpotrivă, mâncatul
excesiv, insomnia sau somnul exagerat,
epuizarea, interesul scăzut față de lucrurile
care altădată îți făceau plăcere, iritabilitate
și furie. Pot apărea și teama că nu ești o
mamă bună, lipsa speranței, sentimentele
de inutilitate, rușine și frică, incapacitatea
de a te concentra, de a lua decizii sau
de a gândi clar, anxietatea, atacurile de
panică, gânduri legate de a-ți face rău ție
sau copilului, gândurile repetate legate de
moarte sau sinucidere – oricare dintre ele
pot fi simptome ale unei depresii postnatale.
Etichete: familie, pro-viata
762 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.