Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

bazele crestinismului web1Dorești să afli mai mult despre aspectele centrale ale creștinismului? În această secțiune vei găsi articole și resurse care te vor ajuta. Citește-le, descarcă-le, printează-le și sharuie-le și cu alții!

Dacă dorești aprofundezi aspectele ce țin de viața creștină, îți recomandăm:

1. Cursul Fundamente ale Creștinismului te va ajuta să explorezi teme precum Biblia, existența lui Dumnezeu, viața creștină, omul și viitorul. Intră în curs

2. Cursul Ucenicie în formatul a 10 broșuri care dezvoltă teme precum viața după moarte, a Doua Venire a lui Isus, darurile Duhului Sfânt. Vezi/descarcă broșurile

Mântuirea - ce trebuie să știu, ce trebuie să fac?

Două întrebări, patru categorii de persoane - Daniel Cociuba, pastor

daniel cociubaPrima întrebare dacă ești sigur că vei fi cu Dumnezeu în cer. A doua întrebare e: dacă Dumnezeu te-ar întreba de ce să te lase să intri în cer, ce i-ai răspunde? Prima întrebare se referă la siguranța mântuirii, iar a doua privește motivația, pe ce anume te bazezi că vei fi cu Dumnezeu în cer. Sunt 4 categorii de oameni:

  1. Persoana credincioasă - cunoaște Cuvântul lui Dumnezeu și răspunde în conformitate cu el. Pe aceștia îi încurajăm să spună și altora despre Vestea Bună, Evanghelia.

Î: Ești sigur(ă) că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R: Da.

Î: Pe ce te bazezi că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R. Pe jertfa lui Hristos

  1. Persoana religioasă - se bazează pe faptul că merg la biserică, pe fapte, pe ce pot ei face ca să ajungă în cer. Acestei persoane îi vestim Evanghelia, iar apostolul Pavel subliniază clar: Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni, ci prin credință, datorită harului și dragostei lui Dumnezeu (Efes. 2:8-9). Iar apostolul Iacov echilibrează credința și faptele, care trebuie să meargă împreună, și asta înseamnă că spunem ce trăim, și trăim ce vorbim.

Î: Ești sigur(ă) că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R: Da.

Î: Pe ce te bazezi că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R. Pe fapte

  1. Persoana neștiutoare/necredincioasă - este o persoană care nu cunoaște Cuvântul lui Dumnezeu. Îi vestim Evanghelia, ca să înțeleagă ce să facă ca să se împace cu Dumnezeu și să beneficieze de viața veșnică, Darul lui Dumnezeu.

Î: Ești sigur(ă) că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R: Nu știu.

Î: Pe ce te bazezi că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R. Nu știu

  1. Persoana fără siguranță/rătăcită - Aceste persoane cunosc Evanghelia, sau au fost credincioși autentici, dar acum sunt căldicei, sau s-au rătăcit, sau au ceva cunoștințe, dar nu au siguranță. Ei au nevoie de Evanghelie, de actualizarea lucrurilor prin care să fie împăcați cu Dumnezeu, să aibă credință în ceea ce Dumnezeu a promis, și să nu se bazeze pe sentimentele lor. Au nevoie să Îl regăsească pe Dumnezeu.

Î: Ești sigur(ă) că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R: Nu știu, nu sunt sigur.

Î: Pe ce te bazezi că vei fi cu Dumnezeu în Cer?
R. Pe jertfa Domnului Isus Hristos


Pași pentru mântuire

claudiu lapadatClaudiu Lăpădat, pastor

Când apare nașterea din nou, sau mântuirea? Există un pasaj foarte bun în Biblie, în Faptele Apostolilor 2:37-38. În aceste două versete avem toți pașii care trebuie urmați, într-un mod clar și biblic, pentru ca cineva să ajungă la nașterea din nou.

  1. Primul pas este acesta: expunerea la Evanghelia lui Isus Hristos. Atât timp cât oamenii nu aud Evanghelia lui Isus Hristos, mântuirea pe care Dumnezeu ne-a adus-o prin jertfa lui Isus Hristos, nu pot fi mântuiți. “După ce au auzit aceste cuvinte...” (Fapte 2:37) – adică o predică întreagă ce începe după coborârea Duhului Sfânt, cuvintele lui Petru din Fapte 2:22-36. Oamenii aud aceste cuvinte, sunt expuși la Evanghelia lui Isus Hristos.
  2. Al doilea pas e descris în continuare: “ei au rămas străpunși în inimă”. Al doilea pas, fără de care nu poate exista nașterea din nou, este lucrarea Duhului Sfânt de convingere de păcat, neprihănire și judecată, și lucrarea de credință. Aici intervine Dumnezeu Duhul Sfânt, a treia persoană a Dumnezeirii, care susține Cuvântul Evangheliei lui Isus Hristos și coboară peste inimile și mințile oamenilor ce aud Evanghelia, și îi convinge. Această străpungere a inimii este o străpungere spirituală, în ființa noastră dinlăuntru, realizată în exclusivitate de Dumnezeu Duhul Sfânt. Nu este monopolul unui om, nimeni nu poate naște pe nimeni din nou, sau să poată fura nașterea din nou unui alt om, pentru că este o lucrare dumnezeiască.
  3. Urmează un alt aspect important: au zis lui Petru și celorlalți apostoli “Fraților, ce să facem?”. Deci au auzit Evanghelia (1), au fost străpunși în inima lor (2) și convinși că Isus e Fiul lui Dumnezeu, că ei sunt păcătoși și ca singura lor șansă este să se căiască de păcatul lor și (3) să creadă în Hristos. Și tot la pasul 3, un lucru important este acesta: ei au zis. Aici intervine alegerea umană. Puteau să asculte, să spună „da, au dreptate, e corect, Dumnezeu și vorbitorul acesta are dreptate, dar și ce dacă, eu vreau să trăiesc cum vreau eu”. Nu e destul că se predică Evanghelia, că oamenii sunt străpunși și înțeleg, ci ei trebuie să răspundă Evangheliei. Aici e acea combinație tainică, interioară, care se întâmplă în ființa umană. De aceea, e cel mai special lucru, atunci când omul nu se opune harului pe care Dumnezeu i-l dă, și răspunde afirmativ.
  4. Abia în pasul 4, după ce omul spune “Da, îl vreau pe Hristos”, vine nașterea din nou. Convingerea lucrată de Duhul Sfânt, cu tot ceea ce înseamnă alegerea mea personală, este momentul primirii mântuirii, momentul în care Duhul lui Dumnezeu vine în ființa mea, și duhul meu, acea parte din Dumnezeu care a murit prin Adam, este născut din nou și vine la viață. Atunci este nașterea din nou. Nu o poate lua nimeni, și monopolul asupra ei e al lui Dumnezeu. Mântuirea este acel moment de creație divină în inima omului care s-a pocăit de păcatele lui, care declară că Hristos e Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii și al lui personal, și spune o rugăciune simplă.

Rugăciune de mântuire

Te încurajez să te rogi împreună cu mine această rugăciune de dedicare, în care într-un mod conștient, pentru că ai înțeles Evanghelia, alegi să-L chemi pe Hristos în viața ta, ca El să te nască din Dumnezeu și să fii copilul Lui:

Doamne Isuse Hristoase, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești Mântuitorul lumii. Auzind cuvântul Evangheliei Tale, am realizat aceste două lucruri: că sunt un om păcătos și păcatul meu mă duce la moarte, și că tu ai murit pentru mine pe cruce, ca să mă speli cu sângele Tău. Și că dacă eu aleg să te chem în inima mea ca Mântuitor și Domn, eu pot acum să fiu născut din nou, să am păcatele iertate, prin sângele lui Isus Hristos.

Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, vino în inima mea. Iartă-mi păcatele mele. Mă leapăd de Satan și de tot trecutul meu. Te vreau pe Tine, doar pe Tine, te vreau în viața mea ca Mântuitor și Domn al vieții mele. Spală-mă cu sângele Tău sfânt și curat, și naște-mă din Tine. Doamne Isuse, fă ca nașterea mea din nou să fie autentică, veșnică. Ajută-mă să intru în Împărăția Ta. Doamne Isuse, de azi înainte, Tu ești Domnul și Mântuitorul vieții mele. Amin.

Materiale extrase dintr-o emisiune Calea Adevărul și Viața în direct. Aceste emisiuni se difuzează în fiecare joi de la ora 21, în direct pe canalul Alfa Omega TV și live pe Facebook AOTV (începând din septembrie). Foto: Shutterstock

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.4 - De ce? Indrăznește să întrebi! (iulie-august 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Etichete: mantuire, Dumnezeu, viata crestina, rugaciune, daniel cociuba, viata vesnica, claudiu lapadat

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.