Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

La 15 ani după dezangajare, israelienii se întorc în Samaria de Nord | Știre Alfa Omega TV

La 15 ani după de au părăsit nordul Samariei, un grup de 100 de israelieni s-au reîntors zilele trecute în comunitatea abandonată din Sa-Nur, declarând că au venit acolo pentru a rămâne, informează TPS.

În 2005, Israel s-a retras unilateral din Fâșia Gaza, iar 21 de comunități israeliene au dispărut în felul acesta de pe hartă.

De asemenea, au fost distruse patru comunități din nordul Samariei, dar s-a păstrat o prezență militară în zonă, care face parte din zona C, adică sub controlul israelian deplin.

Yossi Dagan, șeful Consiliului Regional Shomron, care a fost expulzat de către autoritățile statului din casa sa din Sa-Nur în 2005, a cerut statului să permită restabilirea lor acolo.

Dagan a spus, cităm „privirile disperate ale prietenilor mei, în timp ce erau târâți pe podea de către polițiști și soldați doar pentru a păstra politic locul în deplin control israelian, nu mă vor părăsi niciodată”.

Revenirea în comunitățile Ganim, Kadim, Chomesh și Sa-Nur este „cel mai bun lucru de făcut, după ce ni s-a clarificat în minte faptul că nu mai există nici măcar o singură persoană în statul Israel care să creadă că această translocare a fost corectă”.

Membrii grupului au petrecut noaptea într-o veche așezare evreiască din zonă și au pregătit-o pentru a le fi reședință permanentă. Grupul cuprinde aproximativ 20 de familii și tineri, ofițeri, veterani ai unităților speciale IDF, profesori și studenți.

Au spus că sunt acolo pentru a „corecta nedreptatea și a reînființa așezarea evreiască de acolo”.

Membru al Knesset-ului, Ariel Kellner, care s-a alăturat grupului, a declarat că Sa-Nur „va fi reconstruit și repopulat. Legea dezangajării este o rușine, este o lege antisemită, care interzice evreilor să locuiască în Israel și trebuie eliminată din cartea de drept a statului Israel”.

În august, președintele coaliției, Miki Zohar, și membrul în coaliția din Knesset, Betzalel Smotrich, au introdus un proiect de lege pentru abrogarea Legii de dezangajare din 2005 din nordul Samariei „pentru a corecta nedreptatea”.

În iunie 2018, generalul maior în rezervă Yair Naveh, care a comandat retragerea IDF din nordul Samariei în 2005, a declarat că retragerea unilaterală a Israelului din Fâșia Gaza și comunitățile israeliene din nordul Samariei în 2005 a fost „o greșeală gravă”.

Naveh a spus că realitatea a dovedit cu prisosință că măsura respectivă nu a reușit să ofere Israelului nici cel mai mic avantaj de securitate sau diplomatic.

„Nu există nicio îndoială că nu am reușit să creăm niciun fel de avantaj în materie de securitate, nici în Gaza, nici în Samaria”, a spus Naveh în interviul dat lui Israel Hayom. „Dacă dezangajarea de la Gaza a contribuit cu ceva la istorie, a făcut-o demonstrând că terorismul nu are nicio legătură cu actiunea translocării și a demonstrat că o evacuare de această natură nu are sens să fie efectuată din nou în acest fel.”

Acțiunile teroriste ar fi trebuit să se oprească, deoarece comunitățile de evrei au fost translocate din zonele disputate, dar acest lucru nu s-a întâmplat deloc. Dimpotrivă, terorismul a continuat la fel de intens ca până atunci.

„Nu a existat niciun avantaj al acestei evacuări. Nici unul. Zero. Nimic nu s-a schimbat în bine acolo. Nu am câștigat nimic în plus pentru securitatea noastră sau pentru orice altceva. A fost un eveniment frustrant, care a lăsat senzația că totul a fost degeaba”, a spus Naveh.

El și-a exprimat sprijinul pentru reîntoarcerea în comunitățile abandonate din Samaria și repopularea zonei.

Sursă: TPS

Știre extrasă din emisiunea Realități și Perspective Magazin, difuzată în data de 24 noiembrie 2020, pe canalul Alfa Omega TV.

Dă like și distribuie dacă îți place și dacă vrei să îți aducem conținut asemănător. Sau, de ce nu, propune tu alte tipuri de materiale sau subiecte pe care să ți le oferim. Ne poți scrie sugestiile tale în secțiunea de comentarii.

Alte știri găsești pe site-ul Alfa Omega TV: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește-ne și pe pagina de Facebook Știrile Alfa Omega pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în țară și în lume: https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.