
Centrul maternal Casa Agar Bucuresti
Conform unui studiu realizat în peste 150 de centre medicale, în 2004, în jur de 4000 de bebeluși au fost abandonați în maternități imediat după naștere, sau 1,8% din totalul de nou-născuți. (Ministerul Sănătății și UNICEF)
An de an, mii de copii sunt abandonați în maternități și instituții în România. Mamele ce își abandonează copiii sunt în general foarte tinere, fără educație și trăind în sărăcie, multe abuzate sau exploatate, și în general simțindu-se nesigure, fără ajutor și abandonate la rândul lor. Adesea, familiile și comunitățile lor le-au întors spatele chiar atunci când aveau nevoie disperată de sprijin și dragoste necondiționată.
Contextul social actual din România, dezvoltat pe baza sărăciei, a lipsei de informație și de experiență, determină mamele să fie gata sa renunțe la copiii lor asemeni lui Agar, slujnica patriarhului Avraam din Vechiul Testament. Aceasta pildă a lui Agar, deși veche de 4000 de ani, este mai actuală ca niciodată în România de astăzi. Povestea se repetă la fel de încărcată de durere și învățăminte, de parcă trecerea timpului nu și-a lăsat în niciun fel amprenta.
Iluzia abandonului, cea mai simplă și rapidă rezolvare a necazurilor, este cauza primordială a unui cerc de probleme fără ieșire. Se încearcă schimbarea unei mentalități căreia nu i se dau, altfel, multe șanse să fie înlocuită.
Anul acesta, lucrarea Touched România aniversează 11 ani de la fondarea Centrului Maternal Casa Agar, un program rezidențial pentru mame tinere aflate în dificultate. Programul oferă tinerelor mame o alternativă la abandonul propriilor copii. Lucrarea se focalizează pe problemele ce stau la rădăcina abandonului copiilor, oferind adăpost, sprijin maternal, consiliere, educație și oportunități de angajare. Și în mod crucial, această lucrare oferă sprijin spiritual și îngrijire pentru a aduce libertate acestor femei excluse din societate, având o nevoie disperată de restaurare, speranță și vindecare în Hristos.
Casa Agar este un proiect de suflet care asigură copiilor şi mamelor adăpost, hrană, siguranţă, asistenţă medicală, medicamente, consilere şi o atmosferă caldă de încurajare şi prietenie precum şi un program educaţional de bază, astfel încât copiii lor să se poată integra în comunitate ca persoane independente şi productive.
„Împreună, copilul și mama lui sunt arterele care fac inima familiei să pulseze. Touched România susține familia, căminul necesar adulților frumoși și responsabili de mâine”, arată Natașa Ungureanu, directorul Touched România.
Povestea lor
„M-am născut în SUA, și acolo am fost licențiată ca asistentă medicală. Din 1998, România a devenit casa mea. Am simțit dintotdeauna un impuls interior de a fi alături femeilor aflate în situații critice și copiilor acestora, de a le ajuta să-și descopere misiunea divină în viața personală și de asemenea, să-și găsească propriul drum în societate. Obiectivele asociației Touched România au luat naștere din această pasiune de a ajuta. Împreună cu o echipă de profesioniști români, am început să lucrăm în centrele pentru copii abandonați și în alte instituții guvernamentale similare. Din 2005, activitățile noastre s-au concretizat prin proiectul Casa Agar, un cămin rezidențial pentru femei aflate în situații critice. Pe lângă nevoia imperativă de a înființa un asemenea centru, studiile au confirmat că în România există de 6 ori mai puține cămine comparativ cu Standardul European (WAVE Country Report 2010)” a relatat Raegan Glugosh, co-fondatoare Touched România și misionară a Assemblies of God.
Mărturii
Gina este una din multele mame a cărei viață a fost transformată și care a găsit speranță prin lucrarea Casa Agar. Deși credincioasă cu numele, iața ei era plină de violență și minciună, și îi lipsea o relație personală reală cu Hristos. Însă și-a mărturisit dorința de a se apropia de Dumnezeu și a urma calea Lui.
Echipa de slujire de la Casa Agar a jucat un rol important în ucenicizarea Ginei, în decizia ei de a-L primi pe Isus ca Domn al vieții sale, și de a se boteza. Ea mărturisea că „deși viața de mamă singură în România e dificilă, atunci când crezi în Dumnezeu, Îl vezi cum lucrează”. Ea învață în fiecare zi cât de credincios e Dumnezeu, chiar și în lucrurile mici.
Când Gina a fost botezată, a spus că nu are cuvinte să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru modul în care El a lucrat în viața ei, și că prin Hristos, ea acum are putere să meargă înainte. Cu ajutorul Casei Agar, Gina a devenit o mamă excelentă și acum lucrează ca bucătar, asigurând un venit pentru a-și întreține familia. Ea este de asemenea un membru activ în biserica ei locală, aducând frecvent colegi de lucru la biserică împreună cu ea.
Cristina este o altă mamă tânără ce a venit la Casa Agar după ce a scăpat dintr-o relație cu un bărbat ce a profitat de naivitatea ei. A fost traficată sexual în Spania, lucru ce a rezultat în spitalizarea ei, fiind traumatizată atât în trup cât și în suflet. S-a întors în România, dar fără speranța de a trăi vreodată o viață normală.
Când Cristina a ajuns la Casa Agar, a început imediat să meargă la o biserică locală. La început, nu a înțeles ce i se întâmpla. Chiar dacă a merge la biserică era dureros pentru ea plângea pe parcursul închinării și predicii, a început să vadă cum Duhul Sfânt o transforma și îi dădea pace. Cristina recunoștea că Dumnezeu transforma viața ei dinăuntru, chemând-o la o dragoste cum ea nu cunoscuse înainte.
Azi, Cristina mărturisește altora: „Nu pot trăi fără Dumnezeu!” Iunie 2016 va marca a doua aniversare de când s-a botezat și și-a dedicat viața pentru Dumnezeu. „În fiecare dimineață mă trezec cu un zâmbet, mulțumitoare pentru tot ceea ce am, pentru cine sunt și pentru vindecarea pe care Dumnezeu a produs-o în viața mea și în viața băiețeilor mei”. Ea este recunoscătoare pentru oamenii pe care Dumnezeu i-a pus în viața ei, de la care a învățat că este o fiică de Rege, prețuită și iubită infinit.
La cererea comunității, Casa Agar e în proces de a include un Centru de consiliere și integrare în societate ce va asigura consiliere creștină și locuințe pe termen scurt pentru familii în proces de reintegrare în comunitate.
Fără un proces gradual de reintegrare ce ajută aceste femei să-și biruie frica de necunoscut pentru ele și pentru copiii lor, femei ca Gina și Cristina sunt în pericol de a se reîntoarce în mediul dăunător din care au venit, sau un mediu chiar mai rău. Se estimează că 500.000 de femei sunt traficate anual în Europa și forțate la prostituție. România e considerată una din țările „sursă” cele mai mari de unde sunt traficate aceste femei.
Casa Agar intervine timpuriu și pregătește femeile pentru reintegrare, oferind sprijin emoțional continuu și ucenicizare, înspre o vindecare și restaurare completă. Procesul poate dura luni de zile pentru unele femei, pentru altele însă chiar câțiva ani. Lucrarea Casei Agar se dedică pentru a sta alături de cei marginalizați, asistând pas cu pas, câte o femeie și o familie odată, pentru a le duce într-un loc al restaurării și plinătății și a le ajuta să îmbrățișeze chemarea lui Dumnezeu pentru viața lor. Și un scop important al lucrării este să motiveze mai mulți creștini și biserici să se implice în comunitate și să se îngrijească de cei marginalizați.
Touched România își propune să transforme holistic viețile mamelor și copiilor aflați în dificultate, prin:
1. Centrul maternal „Casa Agar” oferă mamelor singure o alternativă la abandonul copiilor și șansa de a avea un viitor mai bun împreună.
2. Programul de Asistență Maternală „Suflete Micuțe” susține copiii în vederea reintegrării lor în sânul unor familii responsabile.
3. Programul „Voluntar pentru Destine” este dezvoltat în patru spitale și instituții din București și are ca scop îngrijirea copiilor abandonați și a celor grav bolnavi.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.2 - PRO-VIATA (martie-aprilie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista