Eroul evreu Natan Sharansky vorbește despre eliberarea poporului evreu

Adaugat la :  5.04.2021

Înainte de vacanța de Paște, Știrile CBN a discutat cu refuznicul Natan Sharansky. Emigrarea sa din fosta URSS în Israel, în 1986, a netezit calea pentru exodul a 2 milioane de evrei sovietici. El spunea pentru Știrile CBN cum Dumnezeu a eliberat în mod miraculos poporul evreu din fosta URSS, ca și de Purim și de Paște.

Julie Stahl: Natan Sharansky, bine ați venit la Jerusalem Dateline! Suntem acum între două sărbători evreiești importante în care poporul evreu a avut parte de eliberare, de Purim și de Paște. Care este semnificația?

Natan Sharansky: În Haggada se spune că în fiecare generație se ridică oameni împotriva noastră. Ideea sederului de Paște este pentru a ne reaminti că provocările sunt aceleași și să ne reamintim de puterea oamenilor conduși de Dumnezeu. Cred că suntem norocoși să facem parte dintr-un neam care a experimentat miracolul Purim și eliberarea puternică, exodul din Egipt. Aveam cinci ani când Stalin a murit și tatăl meu mi-a explicat că este o zi mare pentru noi evreii și că ar trebui să-mi amintesc toată viața că au avut loc miracole și că suntem salvați. Nu mi-a spus însă că acea zi era o zi de Purim. Chiar dacă mi-ar fi spus, nu puteam înțelege pe atunci. Am crescut deconectați de tradiția evreiască, dar iată că tocmai în acea zi de Purim, Stalin a murit, în timp ce plănuia cel mai mare masacru al poporului evreu de după Holocaust. Doctorii evrei sovietici au fost deja arestați, torturați și acuzați că au otrăvit liderii URSS. Judecata și execuția publică era plănuită de Paște, adică la o lună după Purim și urma să provoace multă mânie și, ca rezultat, pogromuri. Din partea liderilor evrei ruși era deja pregătită o scrisoare către Stalin, să îi salveze de la mânia poporului rus. Apoi, sute de mii de evrei urmau să fie luați din Moscova, Leningrad, Kiev și alte locuri și trimiși în Siberia. Planul era ca până să ajungă acolo, o treime să moară deja pe drum. Apoi a venit Purimul și Stalin a murit. Toți cei care cunosc povestea sărbătorii Purim înțeleg puterea acestei comparații.

Nu acesta a fost sfârșitul poveștii lui Sharansky, a evreilor sovietici și nici a evreilor din lume. Alte miracole urmau să aibă loc.

Natan Sharansky: Apoi, după 1967, când Israelul a intrat în viața noastră și toți se uitau la tine și ziceau, Cum ați reușit așa ceva?, lumea m-a relegat de Israel. Este o conexiune pe care nu o înțelegeam. Între timp, începeam să citesc cărți aduse de turiști evrei de peste hotare despre exodul din Egipt. Atunci dintr-odată mi-am dat seama că istoria noastră nu începe la revoluția bolșevică din 1917. Istoria noastră începe odată cu exodul poporului Israel din Egipt și continuă de mii de ani și sunt oameni care spun că suntem o familie, noi evreii din toată lumea, și statul Israel este gata să trimită avioane până la capătul lumii pentru a te aduce în libertate. Atunci găsești putere să lupți pentru drepturile tale, pentru drepturile altor evrei și pentru libertate. Așa am devenit activist pentru mișcarea sionistă și pentru mișcarea pentru drepturile omului din URSS.

Sharansky a fost cunoscut ca un refuznic, un evreu căruia i s-a refuzat să părăsească URSS pentru a emigra în Israel. Condamnat la 14 ani de închisoare, a ispășit 9 ani, în mare parte pentru că a răspândit adevărul despre abuzurile din URSS asupra drepturilor omului.

Natan Sharansky: La 10 ani după ce am fost eliberat din închisoarea din URSS, am ajuns ministru în Israel. Am insistat să particip nu doar la întâlnirile oficiale de minister, dar am vrut să vizitez și închisoarea KGB-ului, unde am fost interogat un an și jumătate. Mi-am adus soția acolo și când am fost întrebat de jurnaliști de ce fac acest lucru, dacă nu e dureros, am spus că din contră. Doar gândiți-vă, vorbim de cel mai puternic imperiu din vremurile de atunci. Controla o treime din întreaga lume. KGB-ul era cea mai sinistră și mai periculoasă poliție din lume. Liderii KGB-ului îmi explicau că totul s-a terminat, că toți activiștii evrei au fost arestați și că lumea se teme să ne rostească numele. Știam că era o minciună, dar pe atunci eu eram izolat complet. Acum, URSS nu mai există, nici KGB-ul și 2 milioane de evrei au părăsit URSS. Peste 1 milion dintre ei locuiesc în Israel și lumea este altfel. Totul se întâmplă atunci când revenim la identitatea noastră, la valorile noastre, când auzim vocea lui Dumnezeu și când suntem uniți în încercare. Iată că generația noastră a avut parte de miracole precum cel de la Purim și cel al exodului din Egipt.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 372, difuzată la Alfa Omega TV în aprilie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.