Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

ldd meniu 0 prezentarecurs ldd meniu 1 banulestebun ldd meniu 2 planulpregatireaptviitorulfinanciar ldd meniu 3 zileinvaleadatoriilor ldd meniu 4 iesireadinvaleadatoriilor ldd meniu 5 bunaadministrare

Liber de datorii 2 - Planul și pregătirea pentru viitorul nostru financiar

Misionari pentru cei cu datorii

Dacă am fi mers ca și misionari într-o țară din lumea a treia, ne-am fi așteptat să mergem și să evaluam situația actuală. Ne-am fi separat emoțiile și în mod obiectiv am fi făcut o evaluare realistă bazată pe situația economică actuală. Deci, ce se schimbă când noi încercăm să evaluăm situația noastră disperată? Devenim posesivi, defensivi, emoționali, și copleșiți de dorințe refuzăm schimbarea. Separarea de percepția personală a datoriilor noastre poate să ne ajute să fim mai obiectivi în a evalua adevărata noastră situație financiară. Fii onest. Este sau nu este situația ta, un dezastru economic? Ai nevoie de un salvamar pentru că te îneci în datorii?

Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.

Fiind fiica unui pastor metodist, am crescut având o dorință și pasiune pentru a deveni misionar. În cursul tinereții mele, am început o carieră în muzică și m-am îndepărtat de visul acela. Într-o duminică, eram împreună cu soțul meu în biserică și urmăream cum misionarii erau chemați în față pentru “Duminica de misiune”; am suspinat: “Domne, mi-ar fi plăcut să fiu și eu un misionar al Tău”, la care am primit imediat răspunsul: “Tu ești. Te-am făcut un misionar pentru datoria naţională. Ai învățat limbajul, codul de etică, obiceiurile, cultura, agonia și suferința de a te descurca fără bani și chiar economia creativă de a crește copii singură”. Deodată, am înțeles. Crescând cu atât de multe probleme financiare, din cauza datoriilor la medici, schimbări de carieră ale părinților mei și un blestem al sărăciei, a trebuit să învăț să gândesc, să acționez, să cheltuiesc, să fac cumpărături cu aceeași mentalitate de sărăcie ca a victimelor la care Dumnezeu ne-a chemat acum, ca să-i ajutăm și să-i încurajăm.

Inițial, am crezut că datorită talentului meu la pian va trebui să fac o carieră în muzică. Ceea ce nu am văzut până de curând este faptul că Dumnezeu mă modela pentru a deveni un misionar pentru cei cu probleme financiare. Descoperind și urmând pasiunea mea de a ajuta și ridica oameni din datorii și sărăcie, am fost propulsată într-o lucrare de consiliere financiară și eliminare a datoriilor. Prin aplicarea principilor glorioase pe care le găsim în Cuvântul lui Dumnezeu, trupul lui Cristos poate fi pus într-o poziție de prosperitate și provizie, având resurse pentru înaintarea Împărăției Lui. Dumnezeu în mod literal m-a condus de mână prin situații disperate folosind legile prosperității Sale și legământul de binecuvântare. Când mi-am recunoscut starea neajutorată și am hotărât în inima mea să ascult instrucțiunile lui Dumnezeu, El m-a ridicat și m-a copleșit prin binecuvântarile Lui. Dar înainte ca asta să se întâmple a trebuit să devin sinceră cu mine despre situația mea, și să mă opresc din a cheltui bani pe care nu îi aveam!

Înainte de a pune o bază pentru schimbare, trebuie să devii sincer cu situația ta actuală, să știi exact unde ești acum: Care este situția ta actuală?

Care este situația ta financiară actuală?

Folosind ierahia nevoilor de bază a lui Maslow și GPS-ul Financiar (Goal Powered Spending-cheltuiește doar cu scop), stabilește care este gravitatea stării tale financiare.

Abraham Maslow, un renumit psiholog American, a identificat nivelurile nevoilor de bază ale oamenilor, care arată mai clar motivațiile și dezvoltarea personală a oamenilor. Conform teoriei lui Maslow, sunt cinci niveluri ale nevoilor oamenilor de la cele de bază până la cele complexe: fiziologice, siguranță și securitate, dragoste și apartenență, stimă de sine, auto-actualizare.

Aceste niveluri au devenit o ierarhie care ne oferă o imagine a priorităților prin care oamenii sunt motivați să performeze în medii de antrenament educațional și ocupațional. În principiu, o persoană care nu are nevoile de bază fiziologice satisfăcute (respirația, setea, foamea, siguranța) va fi mai puțin motivată să îndepliniească sarcinile care îi sunt atribuite. Vedem aceeași disperare și în ierarhia financiară a oamenilor din societatea noastră. Unii oameni lucrează necontenit pentru a supraviețui și prospera în orice stagiu al economiei, iar alții nu opun nici o rezistență și devin doar o statistică a nivelului de sărăcie. Dar, din nou găsim legi spirituale care pot să determine trecerea noastră prin diferitele stadii.


Liber de datorii 2.1 - Nevoi de baza si piramida lui Maslow

Supraviețuire: Legea Perseverenței

Nivelul 1. Nevoile de bază conform ierahiei lui Maslow.

Cele mai grele condiții de viață în mod natural cer cea mai multă perseverență pentru a le biruii. În stadiul de supravițuire oamenii operează la nivelul de bază al ierahiei lui Maslow: nevoile simple fiziologice de mâncare, apă, adăpost și siguranţă, și nevoile emoționale de dragoste și apartenență. Respectul de sine, auto-actualizarea și nevoile altora primesc foarte puțină importanță la acest nivel.

Stagnarea: Legea Responsabilității

Nivelul 2. Căutând nivelul de înzestrare.

Oamenii aflați în această situație mai puțin critică supraviețuiesc dar sunt blocați, nu pot avea o siguranță financiară pentru a putea urca. Ei în mod responsabil caută să își ridice stima de sine în carieră și în stilul de viață, dar evenimente de viață neprevăzute îi țin să nu poată ieși din datorii, blocându-le fiecare ban în plus și nu le permit să termine luna cu un buget pozitiv.

Semnificativ: Legea Măreției

Nivelul 3. Slujitor

Oamenii la acest nivel de auto-actualizare sunt în număr destul de mic care, nu doar că au nevoile de bază împlinite, ci sunt și lipsiți de datorii. Ei sunt capabili să ofere donații considerabile din timpul si finanțele lor pentru a-i ajuta pe cei în nevoi. Ei operează într-un stadiu avansat de dezvoltare al talentelor și abilităților lor și sunt capabili să îi învețe și să-i ridice pe alții la un nivel de independență financiară.

Probabil că nu ai investit în această carte pentru că ești împlinit din punct de vedere financiar. Așa că hai ca împreună să croim o cărare care te scoate din tărâmurile lui “Niciodată îndeajuns” și „Doar Îndeajuns”. Dacă ești împlinit din punct de vedere financiar poți folosi aceste principii pentru a ajuta și pe alții să devină liberi de datorii și să prospere financiar.

Trei tărâmuri ale existenței

Descriind nivelurile de stabilitate sau instabilitate financiară Dr. Leroy Thompson a dat următoarea analogie:

  1. Tărâmul Niciodată Îndeajuns, în care suntem îndreptățiţi la asistență socială.
  2. Tărâmul Doar Îndeajuns, în care suntem satisfăcuți și avem mentalitatea: eu și familia mea.
  3. Tărâmul Mai Mult Decât Îndeajuns, în care suntem stabili și putem da altora.

Să examinăm fiecare din aceste niveluri financiare în lumina principiilor lui Dumnezeu și a așteptărilor credincioșilor.

Supraviețuire:  

Tărâmul Insuficienței...Niciodată îndeajuns.          Legea Perseverenței

Pe 13 Aprilie 2011, o tânără mamă, singură, a scris pe facebook: “Îmi cer iertare tuturor. Vă rog să mă iertați pentru ce urmează să fac...Asta este!” După care și-a luat cei patru copii, i-a pus în mașină și a sunat-o pe mama, tatăl și bunica ei și le-a spus: “Vă iubesc. Îmi pare rău.” Apoi a condus mașina în râul Hudson. Prietenii au povestit că ea a încercat să ofere un cămin fericit copiilor săi dar era dezamăgită în mod constant de tatăl copiilor care nu le oferea dragostea sau banii de care aveau nevoie în mod disperat. Lashanda Armstrong, era o doamnă de douăzeci și cinci de ani, ce avea un loc de muncă stabil și note bune la facultate. Tatăl copiilor ei fusese arestat cu o lună mai devreme pentru că avea de plătit peste $11000 în pensie alimentară. Dar când tatăl a amenințat că va încerca în instanță să îi ia copiii, asta a împins-o dincolo de limitele ei, si dorința ei de a trăi a pierit. Cel mai în vârstă dintre copiii ei a supraviețuit, dar va trăi pentru totdeauna cu amintirea mamei lui care îi îmbrățișa în mașină, și în mod repetat le spunea: ”Dacă eu voi muri și voi veți muri împreună cu mine.”


Liber de datorii 2.2 - Taramul niciodata indeajuns

Legea Perseverenței, cu accentul pe „sever”, se aplică pentru toți cei care sunt în stadiul de „supraviețuire”, care au nevoie de ajutor pentru lucrurile de bază cum ar fi adăpost, mâncare sau transport. Nimeni nu înțelege cuvântul „sever” mai bine decât familia tinerei mame din istorisirea de mai sus. Cu siguranță exista cineva care ar fi putut să o ia în brațe și să o salveze de acest sentiment disperat de eșec. E foarte posibil ca ea să fi avut parte în viața ei de programe, consilieri, și sfătuitori care au clădit legături financiare și emoționale pentru ea. Dar la un moment dat, fără speranță și credință autentică, nu mai bați la uşi ci pur și simplu îți începi planul de ieșire/scăpare. Matei 7:7-10 spune că Isus ne-a învățat să continuăm să cerem, și vom primi. Să continuăm să căutam, și vom găsi. Să continuăm să batem, și ușile se vor deschide. Primul lucru pe care trebuie să îl căutăm și să îl cerem nu este să câștigăm la loterie, ci să primim înțelepciune pentru a putea în primul rând să administrăm bine ceea ce deja ne-a fost dat. Cu siguranță această mamă tânără, la fel ca mulți alții care se luptă să supravieţuiască, s-a rugat pentru o schimbare, a modalitate de a se descurca fără să depindă de alţii. Făcea toate lucrurile înțelepte, muncea din greu pentru a-și scoate mica familie din Tărâmul lui Niciodată Îndeajuns. Cumva, trebuie să ajungem la oameni înainte ca ei să-şi piardă speranța și să renunțe la a căuta planul și scopul lui Dumnezeu pentru viața lor.

Mulți oameni în stadiul de supraviețuire se chinuie să își mențină puterea spirituală, mentală, emoțională și fizică de a persista. Când reuşesc și ei să își achite ultima factură, paharul se umple cu ultima picătură: pierderea locului de muncă, probleme cu mașina, dramă în familie, sau probleme medicale cauzate de stres sau de fizicul care cedează. Aceștia sunt cei mai vulnerabili și au nevoie de cea mai multă compasiune, rugăciune, consiliere și asistență.

Pentru ei perseverența este de o importanță critică și trebuie să se străduiască să înainteze către a deveni tot ce Dumnezeu a intenționat ca ei sa devină. Acești oameni nu își permit nici o distragere, ca și cum ar conduce o mașina ce merge cu 150km/h pe un drum șerpuit plin de cuie. Nu pot să ia nici o pauză de la această intensitate. De multe ori poate nu își doresc să fie „salvați” cât își doresc ca cei din jur să nu mai arunce obstacole în drumul lor; sau poate doresc ca drumul să se îndrepte măcar un pic. A-i salva, a le da pur și simplu bani, a le da pește fără a-i învăța să pescuiască nu doar că le distruge demnitatea, dar le face rău financiar şi creează o mentalitate de co-dependență și de cerșetor. A le oferi asistență, înțelepciune, oportunitate și susținere și în același timp tratându-i cu demnitate este esențial pentru a preveni tragedia menționată mai sus.

Noi am avut un succes mare venind alături de clienții noștri, de angajați sau pur și simplu oameni pe care i-am înâlnit și ajutându-i să își facă curățenie în finanțe, arătându-le scurtături pentru a putea plăti datoriile mai devreme, și oferindu-le asistență cu nevoile de bază pentru ca ei să poată respira un pic. Nu putem pur și simplu să spunem cuiva: „Te vei uita înapoi la ziua aceasta peste un an și vei râde la cât de îngrijorat erai”. A face acest lucru ar fi ca și cum am pune un mic plasture peste o tumoare doar pentru a putea spune ca am ajutat cu ceva. A clădi poduri pentru oamenii ce se află în stadiul de supraviețuire poate să fie diferența pentru ei dintre a continua să umble în credință cu răbdare, sau a o lua în jos într-un tunel al disperării.

Vedeți, credința deschide ușa pentru promisiunile lui Dumnezeu pentru tine; iar răbdarea o ține deschisă până când promisiunea este împlinită. În una din broșurile lui, Kenneth Copeland se referă la credință și răbdare ca și doi gemeni ai Puterii. “Dar răbdarea trebuie să-și facă desăvârșit lucrarea”, Iacov 1:4. O altă traducere a acestui verset din limba engleză (NIV) spune “Perseverența trebuie să își facă lucrarea deplină pentru ca voi să deveniți maturi și compleți, neducând lipsă de nimic”. Trebuie să îi dăm timp acestei roade a Duhului să se dezvolte în noi în timpul așteptării.

Dacă ai Duhul Sfânt, ai primit roada Duhului în același timp, la fel cum ai primit toți mușchii când te-ai născut. Mușchii nu vin în porții, cum nici roada Duhului nu vine în porții. Pur și simplu este nevoie de exercițiu pentru a se dezvolta.

Stagnare/Stabilitate:

Tărâmul Doar Îndeajuns.  Legea Responsabilității

Cred că la fel de frustrant ca a nu avea niciodată îndeajuns, este și să ai mereu doar îndeajuns. Sunt oameni care văd doar o sclipire a unui vis de succes înainte ca un cauciuc la mașină să explodeze, mașina de spălat să se strice sau locul de muncă să fie restructurat. Ei văd rollercoasterul finanțelor lor cum merge în sus și în jos, dar niciodată nu apucă chiar să trăiască visul. Eu poate trăiesc înconjurați de oameni care au hotărât doar să treacă de la o zi la alta, cu prețul datoriilor și al cardurilor de credit. Totuși ei știu că sunt îndeajuns de deștepți, îndeajuns de pricepuți si au energia creativă de care este nevoie pentru a merge înainte. Pentru acești oameni este Legea Responsabilității. Ei înțeleg că ar putea să se ridice la nivelul potențialului și a darurilor lor. În Evanghelia după Luca 12:48, Isus a amintit unei persoane “cui i s-a dat mult, i se va cere mult”.

Acești oameni nu ar trebui să se reducă la mentalitatea acelora care au mai puține abilități sau aspirații. Ar trebui să se împotrivească ispitei status quo-ului și să ceară talentelor lor să producă, să dezvolte aceste abilități și daruri cu care Dumnezeu i-a înzestrat pentru succes mai mult decât orice pot gândi sau cere ei. Indentitatea în Cristos trebuie să depășească orice limitări fiziologice, emoționale sau financiare. Resetează-ți toate limitele bazat pe cine ești în Cristos! Tu trebuie să îți menții o imagine constructivă a cine ai fost creat să fi, în conformitate cu planul lui Dumnezeu “de pace și properitate, pentru a vă da un viitor și o nădejde” (Ieremia 29:11).

Cu cât aducem mai mult într-o experiență, cu atât suntem mai liberi să creem. – S. Noftsinger

Un alt principiu pentru a combate stagnarea este Legea Folosinței. Ce ai deja și nu folosești? Când ne supunem talentele, darurile și energia Domnului, îi permitem Lui să le ducă dincolo de limitele lumii naturale de a trăi de la un salariu la celălalt. Luați în considerare fraza “Folosește sau pierzi”. Haideți să nu aplicăm asta la salariul nostru lunar. În loc să ne gândim cât de mult putem cheltui și totuși să ne descurcăm în fiecare lună, noul nostru scop ar trebui să fie să stabilim un plan de cheltuieli responsabil bazat pe cât de puțin putem cheltui și să fim satisfăcuți – o formulă pe care Dumnezeu o poate binecuvânta. A deveni administratori înțelepți a puține talente, îi va dovedi lui Dumenzeu că El poate să aibă încredere în noi cu creștere și expansiune. A nu cheltui banii imediat ce ne intră în buzunar arată disciplină și înfrânare, maturitate financiară. A câștiga mai mult decât cheltui este regula simplă a miliardarilor... doar că ei au trăit după această regulă pentru mai mult timp decât tine.

Semnificație:

Tărâmul Mai Mult Decât Îndeajuns!            Legea Măreției

“Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogați în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alții...” 1 Timotei 6:18

La nivelul semnificației, o persoană este într-un loc bun. Poate au puțină anxietate în privința cheltuielilor (care de obicei sunt investiții), mai puțin pentru datorii, și de obicei caută lucrări la care pot contribui financiar. Legea Măreției din Luca 22:26 îi încurajează pe cei ce doresc să fie cei mai mari printre noi să devină slujitori. Asta se traduce în mai multe moduri, de la a vinde ce ai pentru a da celor săraci, a investi într-un stil de viață simplu pentru a putea dărui mai mult, sau a trăi o viață de post, toate acestea pentru ca alții să primească răsplata pentru munca ta – și apoi să treci mai departe să fii în cer când ai împlinit scopul pe care Dumnezeu ți l-a dat.

În Biblie nu există aproape deloc referințe despre pensionare. Asta ne sugerează că majoritatea dintre noi ar trebui să muncim în fiecare zi cât putem. Odată ce suntem comfortabili din punct de vedere financiar, ar trebui să muncim să fim o binecuvântare pentru alții. În Tărâmul Mai Mult Decât Îndeajuns oamenii muncesc pentru a dărui, nu doar pentru a trăi. Așa cum Bill Johnson de la Biserica Bethel din Redding, California sugerează, ei au resurse în exces și au timp și energie pentru a căuta oportunități de a binecuvânta pe cei în nevoie.


Liber de datorii 2.4 - Taramul mai mult decat indeajuns

Exercițiu

Gândește-te ce ai face mâine dimineață dacă te-ai trezi bogat, independent din punct de vedere financiar, și nu ar mai trebui să muncești înca o zi în viața ta pentru a produce venituri.

Ce ai schimba? Unde ai începe? Cum ți-ai trăit viața?

În ce ți-ai investi timpul și energia?

•   Cu ce ai putea deja să îi binecuvântezi pe cei din jurul tău?

Completează fișa de Auto-Evaluare Financiară pentru a putea avea o idee a unde te afli acum.


Liber de datorii 2.5 - Fisa de autoevaluare a GPSului financiar

Fișă de Auto-Evaluare Financiară

(Marchează răspunsurile corecte pentru a-ți afla starea financiară personală)

Care este condiția ta financiară?

Stabil                     Nu știu            Roller-Coaster             La Urgențe                  Terapie Intensivă

Folosești un buget?

Săptămânal                        Lunar               Nu

Ai economii?

100-1000 RON                             1100-5000 RON                     5100 RON sau mai mult

Câte carduri de credit/credite bancare folosești acum?

Nici unul               1-3                   4-7                   8-10/sau mai multe

Cât de mult, în total, datorezi pe cardurile de credit sau în credite bancare sau alte împrumuturi?

500-1000 RON                             1000-10000 RON                   10000 RON sau mai mult

Cât de des îți faci socotelile financiare?

Lunar                     Semestrial                    Anual

De ce citești aceste materiale?

Pentru că am nevoie de ajutor!
Pentru a învăța cum să investesc surplusul de bani şi cum să nu mai irosesc ce am în exces.
Pentru a ieși din datorii și a rămâne fără datorii.
Pentru a nu fi ignorant cu privire la lucrurile financiare.
Pentru a găsi îndrumare pentru a cheltui și pentru a economisi cu înțelepciune
Pentru a fi mai responsabil.
Pentru a învăța managementul financiar.
Pentru a plăti datoriile și a învăța cum să economisesc pentru pensie.
Pentru a învăța cum să folosesc un buget.
Pentru a-mi începe pregătirea în managementul financiar.

Setând țeluri: GPS (Goal-Powered Spending – Cheltuind cu scop)          Legea Fidelității

Acum că ai completat exercițiul de mai sus, poți să îți setezi țeluri financiare cu scop. Acest lucru va funcționa cel mai bine aplicând Legea Fidelității. În Luca 16:10 Isus ne învață că dacă suntem credincioși cu puțin, vom fi credincioși și cu mult. Provocarea este să facem un inventar al binecuvântărilor pe care le avem, chiar și cele mai mici, și să începem să fim credincioși în a sădi cu sămânța pe care o avem la dispoziție. Când a ajutat oamenii în nevoie Isus mereu a întrebat ce aveau ei disponibil (și nu foloseau, bineînțeles). El nu le-a cerut niciodată să meargă și să cumpere ceva, sau să meargă să obțină o diplomă (deși aceasta este un bun de preț) sau să îndeplinească un anumit lucru: de la multiplicarea peștilor și a pâinilor, la folosirea bărcii lui Petru pentru a predica, la aruncarea mrejelor pentru a prinde pești, folosirea noroiului sau a unei scăldători pentru a vindeca un orb... ceea ce ei aveau la dispoziție. Isus îi învăța să ia ceea ce Dumnezeu deja le-a dat, să ceară binecuvântarea lui Dumnezeu peste asta, și să îi permită lui Dumnezeu să multiplice și să crească valoarea acelor lucruri pentru a îndeplini nevoile care erau acolo. Alegerea lor greșită, bineînțeles, ar fi rezultat în a nu fi spornic cu binecuvântările pe care le aveau și în a pierde totul.

Poate Dumnezeu să aibă încredere în tine să folosești cu credincioșie lucrurile pe care deja ți le-a pus la îndemână? Ai trăit deja dincolo de mijloacele tale pentru aşa de mult timp încât plățile pentru datorii te-au lăsat fără nimic? Trăiești deja viața din abundență unde dăruiești la o scară mică, sau încă lupți pentru a ajunge acolo? Ai deja planul pentru a-ți construi propriul colț al Împărăției, pentru a vedea revărsarea belșugului pe care El îl are pregătit pentru tine? Odată ce știi unde vrei să ajungi din punct de vedere financiar vei lupta mai intens pentru a deveni liber de orice datorie care se ține de tine și care încearcă să te țină subjugat. Cea mai mare întrebare care îți amenință succesul acum este: “ Poate Dumenzeu să aibă încredere că vei fi credincios promisiunilor tale atunci când El va da drumul belșugului?” Foarte simplu, caută mai întâi Împărăția lui Dumenzeu și toate aceste lucruri ți se vor da pe deasupra. Dragostea lui Dumnezeu este necondiționată, dar binecuvântările Lui sunt condiționate, bazate pe maturitatea ta de a-ți ține angajamentele față de El.

Dobândă Acumulată   Legea Folosinței

A opta minune a lumii... Invers (pe dos)

Matei 25:14-30 ne relatează pilda talanților. Dacă lucrătorul leneș și-ar fi investit talantul, ar fi putut măcar să câștige dobândă pe urma lui. Fapta lui nu a fost atât de distructivă cum ar fi fost intrarea în datorii, însă el nu și-a pus talantul într-un loc de creștere și dezvoltare. Datoria este un stăpân peste cel ce ia cu împrumut. Datoriile inversează Legea Folosinței și de fapt devin dobândă acumulată, pe invers. În loc ca banca să acumuleze dobândă pentru banii tăi și să crească suma din contul tău (de economii), banca de fapt îți ia dobândă pentru suma împrumutată și adaugă acea sumă datoriei tale, făcând datoria să crească.

Această ecuație simplă te va ajuta să vezi o strategie pentru a evita ca banca să ia toți banii tăi în contul ei.

Regula 72

“O bancă este locul unde ți se împrumută o umbrelă în vreme bună și ți se cere înapoi când începe să plouă”. – Robert Frost

Regula 72 îți poate spune numărul de ani necesari pentru a-ți dubla banii într-o investiție, bazat pe dobânda acumulată.

Potrivit site-ului Investopedia.com Regula 72 spune:” pentru a afla numărul de ani necesari pentru a-ți dubla banii la o anumită dobândă, împarți 72 la acea dobândă. Rezultatul este numărul aproximativ de ani necesari pentru ca investiția să se dubleze.”

Exemplu: Dacă dorești să știi în cât timp îți poți dubla banii cu dobânda 12%, împarți 72 la 12 și rezultatul este 6 ani.

După aceeași regulă poți calcula în câți ani vei plăti dublu pentru un credit bancar. În exemplul de mai sus, cu dobânda 12% la un credit bancar, în doar șase ani plătim dublu decât am fi plătit dacă cumpăram acel lucru în numerar. La o dobândă de 21% plătim dublu în doar 3 ani și jumătate.

Cel mai probabil oamenii care se luptă în stadiile de supraviețuire și stagnare, sunt prinși pe inversul acestei ecuații. Probabil sunt cu susul în jos într-un credit ipotecar, credit auto sau alte datorii și simt că nu vor ieși vreodată din acea situație. Pentru acești oameni singura speranță este să plătească un pic mai mult decat minimul în fiecare lună, și să se roage ca nimic să nu se strice pe acasă, sau să nu se întâmple vreun eveniment neprevăzut. În ceea ce privește un fond de urgențe, acești oameni ar trebui totuși să stabilească și să mențină un fond de urgențe minim pentru ca să fie pregătiți pentru lucruri din viață care pur și simplu se întâmplă câteodată.

Pentru cei care treceți la nivelul semnificație, sper că sunteți acum pe vârful muntelui, și în loc să fiți urmăriți de datorii în Valea Datoriilor, acum urmăriți voi să vă creșteți valorile prin investiții care vă aduc dobânzi acumulate. Principiul cheie este că în timp, cu o mică creștere a dobânzii investiției tale, și trecerea timpului nu doar îți vei dubla investiția, ci aceasta va crește exponențial.

Este important de menționat faptul că o bancă ne va oferi pentru un cont de economii dobândă între 1-4%, însă pentru un împrumut bancar (credit) ne taxează între 15-30% dobândă. De aceea este foarte important să vă gândiți bine la nevoile voastre și să faceți un plan de cheltuieli, astfel încât să nu optați pentru împrumut bancar, ci să economisiți pentru investiții.

Deci, vrei să cumperi o casă? Câteva sfaturi pentru tine...

Creditul pentru o locuință este pentru mulți un lucru mult așteptat. Când ajungi într-o poziție stabilă din punct de vedere financiar, și ești Liber de datorii, poți să începi să lucrezi pentru a atinge țelul de a avea propria ta locuință. Aceasta nu este o decizie care poate fi luată cu ușurință și trebuie să te pregătești bine înainte de a face acest pas. Noi îți prezentăm câteva instrucțiuni/sugestii pe care am dori să le tratezi ca și teme de casă foarte importante pentru obținerea unuia din cele mai importante documente din viața ta: contractul de cumpărare pentru locuința ta.


Liber de datorii 2.7 - Care sunt pasii spre cumpararea unei case (cap.2 - Viitorul financiar)

Respiră adânc, și să începem!

Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.

  • Cercetează bine opțiunile pentru creditele imobiliare și ipotecare disponibile la instituțiile financiare bancare. Asigură-te că știi totul despre taxele și comisioanele de administrare, și dobânda acumulată. Cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât vei plăti mai puțin în comisioane și dobândă acumulată. (Nu recomandăm creditele ipotecare prin instituții nebancare deoarece dobânda la astfel de insituții poate să ajungă până la 80-90% pe an!!)
  • Află aproximativ cât ar fi plata lunară și înainte de a semna pentru credit fă o simulare pentru câteva luni să vezi cum este să plătești acea sumă în fiecare lună. Ia acești bani și pune-i într-un cont de economii, pe care poți apoi să îi folosești pentru avans.
  • Păstrează o etică de muncă excelentă: dă 100% la locul de muncă, fără scuze. Muncește ore suplimentare dacă poți și caută un job adițional dacă este nevoie. Continuă să îți achiți datoriile și cu fiecare datorie achitată redirecționează banii aceștia pentru avans, și apoi către plățile lunare pentru creditul imobiliar.
  • Păstrează un raport de credit bun. Plătește-ți datoriile și facturile la timp. Ține un registru/calendar al plăților pentru facturi și rate lunare pentru a te asigura că mereu plătești la timp. (Vezi Anexa 3)
  • Plătește-ți toate datoriile de la cele mai mici până la cele mai mari folosind oricare din tehnicile prezentate în această carte, redirecționând după fiecare credit plătit integral plata aceea către următorul credit. (Vezi cap. 4)
  • Ține cont de faptul că un credit ipotecar te leagă de acel loc pentru o perioadă de timp. (În cele mai multe cazuri nu poți vinde în primii 5 ani decât cu aprobare specială de la creditor). Deci cercetează bine zona unde vrei să te muți, vorbește cu vecinii, află de ce vând proprietarii actuali, și dacă este posibil stai o lună sau două în chirie acolo pentru a vedea cum este să locuiești acolo.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.