Eurabia - viitorul Europei? Prezentare pe scurt de Bat YeOr

Eurabia - viitorul Europei? Prezentare pe scurt de Bat YeOr

Scris în . Publicat în Islam.

Daca nu esti familiar cu lumea musulmana, iti recomandam sa citesti o scurta Introducere in Islam.

Istoricul Bat Ye’or a publicat lucrări revoluționare despre minoritățile religioase și despre „dhimmitude” (statutul lor inferior) sub Islam, inclusiv „Islam and Dhimmitude: Where Civilizations Collide” (2002). Ultima ei carte, „Eurabia - the Euro-Arab Axis”(editura Fairleigh Dickinson University Press, 2005) dezbate faptul că guvernele, în special cel francez, au dezvoltat politici externe prin care doresc să câștige favoarea regimurilor Orientului Mijlociu și să oprească creșterea minorităților islamice militante. Bat Ye’or s-a adresat organizației Middle East Forum în 7 februarie 2005.

Europa se confruntă cu două schimbări majore. Prima este slăbirea creștinismului. A doua este scăderea demografică. În prezent, în Europa, există numai două treimi din numărul de copii născuți necesar pentru menținerea populației. Scăderea populației a suferit îmbunătățiri datorită imigrării musulmanilor. În general, populația musulmană în creștere nu este integrată în societățile gazdă și nici nu se aculturalizează din punct de vedere politic la normele sale. Din contră, mișcările islamiste radicale câștigă putere printre aceste populații de emigranți politici.

În plus, guvernele europene, în special cel francez, dezvoltă politici externe prin care își doresc să câștige favoarea regimurilor Orientului Mijlociu.

Întrebarea care ia naștere este următoarea: este aceasta o abatere temporară sau Europa este pe cale să-și piardă identitatea istorică? În al doilea rând: se pare să Europa se transformă rapid în „Eurabia”, o extindere culturală și politică a lumii arabe/musulmane, care cu siguranță este anticreștină, antisemită, antioccidentală și antiamericană.

Parteneriatul euro-arab

Relația politică și economică de patru decenii dintre Europa și țările arabe ale Orientului Mijlociu, instituționalizată în cadrul dialogului anual euro-arab, a dat naștere unui amalgam agresiv și ostil numit „Eurabia”. Aceasta nu va dispărea odată cu o schimbare politică a Uniunii Europene (EU). Din contră, se pare că rădăcinile sale devin tot mai adânci. Într-adevăr, modul în care este tratată problema Eurabiei va determina puternic viitorul Europei.

Imaginile Eurabiei sunt evidente prin milioane de persoane care ard steagul Americii și al Israelului în timpul războiului din Irak și care îi susțin pe Yasser Arafat, Saddam Hussein și alți dictatori duri. Eurabia este vizibilă în explozia activității antisemite, în lipsa de empatie față de drepturile evreilor în diferite țări europene. Din ce în ce mai mult, evreii sunt atacați în primul rând de către tineri extremiști musulmani radicali, de către guvernele europene, iar agențiile de aplicare a legii reacționează destul de încet la aceste încălcări ale drepturilor și numai după ce lucrurile au fost făcute publice.

Fenomenul Eurabia poate fi observat și din reducerea la tăcere a criticilor la adresa Islamului și a societății musulmane folosind drept exemplu omorârea în plină zi a producătorului olandez Theo Van Gogh, care a realizat un documentar despre chinurile groaznice la care sunt supuse femeile musulmane în interiorul societăților musulmane.

eurabia carte 200Eurabia în devenire

Această fuziune dăunătoare a început cu Charles de Gaulle în 1960. De Gaulle a văzut cum puterea Franței scade odată cu pierderea coloniilor sale și a considerat că o Europă mai unită ar putea restaura parte din gloria Franței. Pentru consolidarea Europei, continentul trebuia să formeze un bloc internațional care să poată să-i fie adversar Americii. Națiunile arabe ale Orientului Mijlociu, de neegalat în bogăția de petrol, păreau să fie partenerii potriviți. Pregătind temelia acestei relații, în 27 noiembrie 1967, De Gaulle a afirmat că o colaborare franco-arabă ar putea fi un element fundamental în politica franceză. De atunci, a adoptat o politică amiabilă față de lumea arabă și o atitudine ostilă față de Israel.

După războiul de Iom Kipur din 1973, statele arabe au proclamat un boicot al petrolului împotriva Europei, în special împotriva țărilor care aveau legături strânse cu Israelul. La numai 20 de zile după începerea războiului, comunitatea europeană a nouă țări a recunoscut drepturile palestinienilor de a participa la negocierile politice și a cerut revenirea la granițele trasate prin armistițiul din 1949, deși aceasta presupunea devierea de la Rezoluția nr. 242 a Consiliului de Securitate al ONU, introdus în 1967 și constituind încă baza pentru negocierea unui acord.

În consecință, boicotul arab împotriva Europei a ajuns la un sfârșit. Guvernul francez și cel german le-au cerut liderilor arabi să intre într-un dialog oficial cu liderii europeni pentru consolidarea unei relații solide. Aceștia au acceptat, dar cu condiția ca europenii să aibă o politică externă în sincronism cu interesele statelor arabe.

Elementele acestei relații sunt destul de evidente. De exemplu, liderii europeni văd reforma arabă ca mergând în paralel cu rezoluția procesului de pace israeliano-arab. Din nou și din nou, liderii arabi și europeni profită de impasurile conflictului arabo-israelian, favorabil pentru întârzierea reformelor democrate.

Scopul Eurabiei este acela de a aduce împreună cele două țărmuri mediteraneene pentru ca interesele societății europene să reflecte interesele lumii arabe. Pentru aceasta este nevoie de o omogenizare în ce privește cultura, politicile și politica dintre cele două țărmuri. Ca produs derivat, liderii americani trebuie să se ocupe de cultura politică a Eurabiei, care este în creștere, în locul fostului stat european.

Din păcate, majoritatea europenilor nu sunt conștienți de fuziunea Eurabiei. Ura pe care Europa o manifestă față de America și de Israel este ceva obișnuit și se întrepătrunde cu multe sectoare ale societății, inclusiv media, cultura și economia. Europa facilitează valorile jihadiste ale lumii arabe. Acest lucru este evident prin faptul că refuză să denunțe terorismul islamic și afirmă că America și Israel sunt cauzele conflictului, mai degrabă decât victimele atacurilor islamiste.

Imigrarea în masă a arabilor în Europa, parte din acordul de prietenie, nu face decât să consolideze fenomenul Eurabia. Dacă Europa va continua să nu răspundă în fața terorismului islamic, cum a fost cazul atacului din Madrid, 2004, Eurabia e posibil să devină realitatea completă a Europei.

Bat Ye’Or („fiica Nilului”) este pseudonimul autoarei britanice de origine egipteană Gisèle Littman. Ea este de asemenea un comentator politic care scrie despre istoria creștinilor din Orientul Mijlociu și a evreilor care trăiesc sub guvernare islamică. Datorită teoriilor ei și a cercetărilor inedite, Ye’Or a devenit o figură controversată.

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.3 - Crestinismul si Islamul (mai-iunie 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: http://alfaomega.tv/revista#abonare

9252 accesări

Precizare: Prin aceasta sectiune, redactia noastra nu isi propune sa discrediteze islamul sau sa ofenseze pe credinciosii musulmani, sau sa instige la discriminare, ura sau violenta de orice natura impotriva musulmanilor. Aceasta sectiune are doar rol educativ si informativ, pentru crestini. Consideram ca datoria noastra de crestini este sa ne rugam pentru musulmani si cei de alte religii, sa ii iubim si sa-i binecuvantam, sa le facem bine, si sa le vestim Evanghelia.

Şi Avraam a zis lui Dumnezeu: „Să trăiască Ismael înaintea Ta!” Dumnezeu a zis: „Cu adevărat, nevasta ta Sara îţi va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isaac. Eu voi încheia legământul Meu cu el, ca un legământ veşnic pentru sămânţa lui după el. Dar şi cu privire la Ismael te-am ascultat. Iată, îl voi binecuvânta, îl voi face să crească şi îl voi înmulţi nespus de mult: doisprezece voievozi va naşte şi voi face din el un neam mare. (Geneza 17: 18-20)

Sa binecuvantam atat pe Isaac (stramosul evreilor), cat si Ismael (stramosul arabilor), si sa ne rugam ca ei sa-l cunoasca lumina Evangheliei.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.