Ce e Boko Haram și cine se află în spatele numelui?

Ce e Boko Haram și cine se află în spatele numelui?

Scris în . Publicat în Islam.

Amenințarea pe care o reprezintă Boko Haram este unul dintre cele mai mari pericole din Nigeria. Este mereu în mințile noastre, deoarece oamenii noștri lucrează și slujesc în zone controlate de această grupare teoristă. Am aflat că mulți oameni din SUA nu știu prea multe despre ea. Cunoștințele lor sunt reduse la câteva fragmente pe care le aud la știri. Prin urmare, am hotărât să explic câteva lucruri despre Boko Haram.

Acest reportaj special este pus la dispoziția ANS de către lucrătorii creștini din Nigeria. Descrierea de față e făcută cu intenția de a educa biserica liberă în scopul rugăciunii.

Cine este Boko Haram?

Reprezintă cea mai mare grupare teroristă islamică din Africa Occidentală. Au între 10.000 și 20.000 de luptători activi. Sediul lor este în statul Borno din Nigeria. Acești luptători sunt dedicați jihadului islamic și, din cauza lor, nigerienii trăiesc cu frica de a fi răniți sau uciși.

Ce înseamnă numele Boko Haram?

„Haram”este un termen arabic cu sensul de „interzis”, iar „Boko” vine din limba hausa, și înseamnă „fals”. Alăturarea celor doi termeni descrie viziunea lor asupra Vestului. Cultura și educația din Vest sunt privite ca false și interzise celor care cred și urmează învățăturile grupării Boko Haram.

Cât de periculoasă e gruparea Boko Haram?

Se estimează că, din 2009, e responsabilă pentru moartea a peste 37.000 de oameni. În fiecare an, numărul celor decedați crește, la fel și puterea grupului. În prezent, membrii primesc fonduri din partea ISIS și a altor organizații pro-teroriste din Vestul Mijlociu. Astăzi, aceștia controlează nord-vestul Nigeriei aproape în întregime. Această zonă a țării funcționează sub forma Salafi a legii Șaria. O mare parte din armata și poliția Nigeriei se teme de Boko Haram și refuză să lupte când sunt confruntați de grupare.

Cât de repede a crescut Boko Haram?

În 2002, au început cu aproximativ 200 de luptători. Până în 2009, reprezentau o influență dominantă în nord-estul îndepărtat al Nigeriei. În 2019, știm că au peste 37.000 de luptători activi. Astăzi, legea Șaria controlează 12 dintre cele 36 de state ale Nigeriei.

De ce a crescut Boko Haram atât de repede?

Mulți factori au contribuit la dezvoltarea ei. În primul rând, Nigeria are o rată a șomajului de 70 %. Șaizeci de procente dintre nigerieni trăiesc cu aproape 1,50 $ pe zi. În al doilea rând, corupția extinsă din Nigeria a dat naștere multor tulburări sociale. Din cauza sărăciei extreme și a revoltelor, Boko Haram atrage mulți tineri nigerieni care sunt în căutarea speranței.

De unde au bani?

Cei din Boko Haram primesc finanțări din mai multe părți. În primul rând, membrii corupți ai guvernului le trimit bani. În al doilea rând, primesc fonduri substanțiale din partea organizațiilor pro-teroriste din Vestul Mijlociu, regiune bogată în petrol. Recent, s-au aliat cu ISIS, așa că mai mulți bani din vest intră în buzunarele lor. În ultimul rând, răpirile sunt o altă sursă de venit. Răpesc pe oricine despre care cred că poate plăti o răscumpărare pentru a fi eliberat. Bine înțeles, americanii sunt țintele principale dacă se află în zonă. Răpirea este o afacere importantă pentru Boko Haram. Aceste surse de venit le permit celor din Boko Haram să opereze cu echipament mai bun și mai puternic decât cel al armatei nigeriene.

Unde operează?

Sediul lor este în statul Borno, în Nigeria. Borno se află în nord-estul îndepărtat. Cu toate acestea, în prezent operează în toată Nigeria și în țările din jur. Niger, Ciad, Camerun, Benin, toate aceste țări au fost afectate de creșterea grupării teroriste.

Face SUA ceva în legătură cu problema aceasta?

Se vorbește mult, dar se face puțin. Dacă celelalte guverne ale lumii nu fac nimic, Nigeria va deveni următoarea Siria. De fapt, Națiunile Unite și-au retras recent majoritatea forțelor armate din zonă, declarând că, în această regiune, pacea nu este posibilă atâta timp cât Boko Haram e prezent.

Deși este periculos, știm că Dumnezeul nostru este mai puternic decât orice amenințare care vine împotriva noastră. Puterea evangheliei lui Isus Hristos este mai mare decât a oricărui grup care ar lupta vreodată împotriva ei. Vă rog să continuați să vă rugați pentru toți oamenii noștri care sunt pe teren în acest loc deosebit de periculos.

Acest reportaj special este pus la dispoziția ANS de către lucrătorii creștini din Nigeria. Descrierea de față e făcută cu intenția de a educa biserica liberă în scopul rugăciunii.

Pastorul Jim, misiunea „Across Nigeria”.

Dacă doriți să vă implicați, sprijinind lucrarea importantă pe care o face misiunea „Across Nigeria”, mai multe informații puteți găsi pe site-ul organizației Across Nigeria.

Sursa: Assist News

Mai multe informații privind înțelegerea vremurilor puteți găsi aici: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor#axzz5v46ar2SA

 

1605 accesări

Precizare: Prin aceasta sectiune, redactia noastra nu isi propune sa discrediteze islamul sau sa ofenseze pe credinciosii musulmani, sau sa instige la discriminare, ura sau violenta de orice natura impotriva musulmanilor. Aceasta sectiune are doar rol educativ si informativ, pentru crestini. Consideram ca datoria noastra de crestini este sa ne rugam pentru musulmani si cei de alte religii, sa ii iubim si sa-i binecuvantam, sa le facem bine, si sa le vestim Evanghelia.

Şi Avraam a zis lui Dumnezeu: „Să trăiască Ismael înaintea Ta!” Dumnezeu a zis: „Cu adevărat, nevasta ta Sara îţi va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isaac. Eu voi încheia legământul Meu cu el, ca un legământ veşnic pentru sămânţa lui după el. Dar şi cu privire la Ismael te-am ascultat. Iată, îl voi binecuvânta, îl voi face să crească şi îl voi înmulţi nespus de mult: doisprezece voievozi va naşte şi voi face din el un neam mare. (Geneza 17: 18-20)

Sa binecuvantam atat pe Isaac (stramosul evreilor), cat si Ismael (stramosul arabilor), si sa ne rugam ca ei sa-l cunoasca lumina Evangheliei.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.