• Secțiunea „Creștinul și profesia”

    CREȘTINUL ȘI PROFESIA - Nu trebuie să ajungem la biserică pentru a ne pune în aplicare credința, ci o putem face acolo unde petrecem cel mai mult timp: la servici. În Biblie gasim multe exemple - Iosif, un economist si un manager al vremurilor antice, Moise - lider politic, Pavel - un intelectual, Bețaleel și Oholiab - artiști și ingineri, Daniel - om de stat, etc. În această secțiune, publicăm materiale despre credință și profesie, pentru a vă încuraja să trăiți în integritate și profesionalism în meseria dvs.

De ce să muncim? | Nate Belkstrom

De ce să muncim? | Nate Belkstrom

Contrar a ceea ce gândesc mulţi oameni, munca nu este un lucru îngrozitor. Într-adevăr, Isus ne-a eliberat de păcat când a murit pe cruce. Totuşi munca este un lucru de care el nu ne-a eliberat. Mulţi oameni privesc faptul de a munci ca pe ceva negativ. Totuşi sunt câteva motive pentru care munca este un beneficiu. Este un beneficiu pentru compania la care lucrezi, pentru colegii tăi de muncă, pentru Dumnezeu şi pentru tine. Este o situaţie în care toată lumea câştigă.

Munca! Dimineaţa, doar gândul la ea, are suficientă putere pentru a face mulţi oameni să-şi dorească să se întoarcă pe partea cealaltă şi să adoarmă din nou. După ce se trezesc, ei gândesc: „Încă o zi la munca mea plictisitoare!” Oare câţi oameni gândesc aşa: „Nu îmi place deloc munca pe care o fac, dar la urma urmei trebuie să câştig nişte bani pentru a avea ce mânca.” Acest mod de gândire poate fi foarte dăunător pentru sănătatea fizică, psihică şi spirituală a unui creştin. Pentru ca munca să fie plină de semnificaţie în viaţa noastră, trebuie să luăm în considerare motivele biblice pentru a munci.

Imaginaţi-vă! Munca va consuma cel mai mult timp din viaţa cuiva, mai mult şi decât timpul petrecut cu familia. Este un lucru obişnuit ca până la pensionare să petreci mai mult timp la muncă decât în orice altă parte.

De multe ori auzim vorbindu-se despre importanţa atitudinii pozitive în succesul unei căsătorii

Imaginaţi-vă că aveţi faţă de căsătorie aceeaşi atitudine pe care mulţi oameni o au faţă de munca lor. Ce s-ar întâmpla dacă, fiind căsătorit, primul gând pe care îl ai când te trezeşti este acela că mai bine te-ai culca la loc decât să-ţi vezi soţia şi copiii.? Ce fel de căsnicie ar fi aceasta? Această atitudine ar fi distructivă pentru căsnicia ta.

O astfel de atitudine este dăunătoare atât pentru tine cât şi pentru slujba ta. Dacă mergi la muncă cu o atitudine negativă, acest lucru va dăuna calităţii muncii tale. Fiind creştini, noi trebuie să punem în acord gândurile noastre despre muncă cu ceea ce spune Biblia despre muncă. De ce ar trebui creştinii să meargă la serviciu? Să ne uităm la câteva motive:

1. Primul motiv pentru a merge la serviciu este acela de a fi „sare” şi „lumină” în lume. Matei 5:16 spune: „Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea neamurilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.” Pe cât este de important pentru creştini să se strângă împreună în biserică, pe atât este de important pentru creştini să meargă în lume. (Ioan 17:18) Serviciul este planul lui Dumnezu pentru creştini de a petrece 40 de ore pe săptămână permiţându-I lui Isus care este în ei să-i influenţeze în mod pozitiv pe ceilalţi.

Una dintre prietenele mele a petrecut câteva din pauzele de masă avute la serviciu cu o colegă necreştină. Au discutat despre multe subiecte, inclusiv despre Dumnezeu. Într-o zi, persoana necreştină i-a spus prietenei mele că a învăţat mai multe despre Dumnezeu de la ea decât a învăţat vreodată până acum. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă prietena mea nu ar fi avut un serviciu „în lume”.

Mai târziu vă voi prezenta şi alte mărturii ale unor creştini care au fost „sare” şi „lumină” la locul de muncă. Daţi- mi voie să vă provoc să vă uitaţi la compania în care lucraţi ca la o comunitate de oameni care au nevoie de Isus. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să mergem la muncă. 

2. Al doilea motiv pentru a merge la serviciu este acela de a fi o binecuvântare pentru angajatorul/patronul tău. Tit 2:9 spune: „Sfătuieşte pe robi să fie supuşi stăpânilor lor, să le fie pe plac în toate lucrurile, să nu le întoarcă vorba.”

Biblia în limba română nu foloseşte cuvintele „angajat” şi „angajator/patron” ci foloseşte cuvintele „robi” şi „stăpâni”. Când vedem cuvântul „rob”, el poate însemna şi „angajat” în timp ce cuvântul „stăpân” poate însemna de asemenea „angajator”. Tit 2:9 spune că robii (angajaţii) trebuie să fie pe placul stăpânilor (angajatorilor) în toate lucrurile. Un angajat creştin ar trebuie să fie mai de folos pentru compania care l-a angajat decât un angajat necreştin.

Evident că sunt câteva excepţii de la regula de a fi pe placul angajatorilor în toate lucrurile. Când şeful tău îţi cere să faci ceva contrar principiilor Bibliei, atunci pentru a-ţi păstra curată conştiinţa nu vei putea să faci acel lucru. Câteva exemple ar fi furtul, minciuna sau înşelăciunea.

Oricum, în afara cazului când şeful ne cere să facem un lucru care este contrar Cuvântului lui Dumnezeu, Scriptura ne spune să fim pe placul şefilor făcând lucrurile cu excelenţă. Voi spune mai multe lucruri despre ce înseamnă a fi pe placul şefului în capitolele 4 şi 5.

3. Al treilea motiv pentru a merge la serviciu este acela de a folosi talentele şi abilităţile cu care v-a înzestrat Dumnezeu. „Ce are asta de a face cu serviciul meu actual?” Vă amintiţi pilda talanţilor din Biblie?

Matei 25:15-28

„15. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, și altuia unul: fiecăruia după puterea lui; și a plecat.

16. Îndată, cel ce primise cei cinci talanţi, s-a dus, i-a pus în negoţ, și a câștigat cu ei alţi cinci talanţi.

17. Tot așa, cel ce primise cei doi talanţi, a câștigat și el alţi doi cu ei.

18. Cel ce nu primise decât un talant, s-a dus de a făcut o groapă în pământ și a ascuns acolo banii stăpânului său.

19. După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors și le-a cerut socoteala.

20. Cel ce primise cei cinci talanţi, a venit, a adus alţi cinci talanţi, și a zis: ,Doamne, mi-ai încredinţat cinci talanţi; iată că am câștigat cu ei alţi cinci talanţi.’

21. Stăpânul său i-a zis: ,Bine, rob bun și credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău.’

22. Cel ce primise cei doi talanţi, a venit și el, și a zis: ,Doamne, mi-ai încredinţat doi talanţi; iată că am câștigat cu ei alţi doi talanţi.’

23. Stăpânul său i-a zis: ,Bine, rob bun și credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!’

24. Cel ce nu primise decât un talant, a venit și el, și a zis: ,Doamne, am știut că ești om aspru, care seceri de unde n-ai semănat, și strângi de unde n-ai vânturat:

25. mi-a fost teamă, și m-am dus de ţi-am ascuns talantul în pământ; iată-ţi ce este al tău!’

26. Stăpânul său i-a răspuns: ,Rob viclean și leneș! Ai știut că secer de unde n-am semănat, și că strâng de unde n-am vânturat;

27. prin urmare se cădea ca tu să-mi fi dat banii la zarafi, și, la venirea mea, eu mi-aș fi luat înapoi cu dobândă ce este al meu!

28. Luaţi-i dar talantul, și daţi-l celui ce are zece talanţi.”

Un om (care îl simbolizează pe Isus) a plecat într-o călătorie într-o ţară îndepărtată. El şi-a chemat slujitorii şi i-a dat unuia cinci talanţi, altuia doi talanţi şi ultimului un talant. După o perioadă de timp îndelungată, stăpânul s-a întors. Slujitorul care a avut cinci talanţi a mai câştigat alţi cinci talanţi. Cel care a avut doi talanţi a câştigat alţi doi. În această pildă, stăpânul, care îl simbolizează pe Isus, a spus celor doi slujitori: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău.” Slujitorul care a primit doar un talant s-a dus şi l-a ascuns. Nu a diminuat ce a primit, dar nici nu l-a înmulţit. Acest slujitor a fost numit rău şi leneş.

Această pildă ne învaţă câteva lecţii. Una dintre lecţii este despre administrarea banilor, deoarece talanţii reprezentau o unitate monetară în acele vremuri. O altă lecţie pe care putem să o extragem din această pildă este legată de eficienţa cu care folosim darurile şi talentele pe care ni le-a dat Dumnezeu.

Acum suntem în perioada de antrenament pentru „slujba” eternă pe care o vom primi în ceruri. Atitudinea pe care o avem şi gradul în care ne dezvoltăm talentele aici pe pământ vor determina lucurile pe care Isus ni le va încredinţa pentru veşnicie atunci când vom împărăţi împreună cu El.

Henry şi Carol sunt îngrijitori la biserica noastră. De mulţi ani ei fac curăţenie în biserică ca şi voluntari. Fac o treabă foarte bună şi au abilitatea de a decora biserica în aşa fel încât să fie caldă şi primitoare. Carol spune că de multe ori se roagă atunci când face curăţenie printre rândurile de scaune.

Am spus de mai multe ori că eu cred că ei sunt acum în perioada de pregătire pentru slujba pe care Dumnezeu le-o va da în eternitate. Când vom împărăţi împreună cu Hristos, oamenii care au fost credincioşi şi au lucrat cu excelenţă aici pe pământ se vor bucura de o promovare eternă. Un alt lucru încurajator este acela că răsplata lui Dumnezeu pentru munca de calitate nu se limitează doar la rai. Vom detalia răsplăţile prezente în capitolele următoare.

În parabola talanţilor, Domnul spune persoanei cu doi talanţi care a mai câştigat alţi doi exact aceleaşi lucruri pe care le-a spus şi persoanei cu cinci talanţi care a mai câştigat alţi cinci. Nu contează atât de mult cât de talentaţi suntem sau ce abilităţi avem, ci contează ceea ce facem cu ce avem. Gândiţi-vă în felul următor: doi plus doi este mai mare (în procente) decât cinci plus trei. Procentul de creştere în doi plus doi este mult mai mare decât procentul de creştere al unei persoane care are cinci talanţi şi mai câştigă alţi trei. Isus a mai folosit acest sistem contabil şi când a vorbit despre bănuţii văduvei din Luca 21.

O bătrână trăia într-un apartament sărăcăcios dintr-un oraş mare. Ea s-a rugat lui Dumnezeu să-i arate ce ar putea ea să facă pentru a avea un impact în lumea din jurul ei. Într-o zi, în timp ce se uita pe geam, a văzut câţiva oameni care aşteptau în staţia de autobuz. A observat cât de înfriguraţi şi frustraţi erau. Atunci şi-a spus: „Pot să fac ceva în numele lui Isus.” A doua zi de dimineaţă, s-a dus şi i-a servit pe oamenii din staţia de autobuz cu ceai fierbinte şi prăjiturele proaspete. A făcut asta zi după zi fără să ia nici un ban. Ei se mirau de ce făcea ea acest lucru şi se întrebau dacă nu se aşteaptă la vreo răsplată. Ea spunea: „Fac acest lucru pentru că sunt creştină şi vreau să fiu de ajutor.” Ce impact a avut asupra oamenilor din staţia de autobuz! Această femeie a găsit un lucru care i s-a potrivit şi prin care a avut un impact asupra lumii. A făcut tot ceea ce a putut în locul în care era în acel moment.

Pe cât de mult a binecuvântat-o Domnul în viaţa de acum, pe atât de mult cred că această doamnă va avea o poziţie de mare responsabilitate în eternitate. Să spunem că ea era la fel ca persoana cu doi talanţi din parabola din Matei 25. După toate aparenţele, ea a obţinut aproape maximum de productivitate din cei doi talanţi ai ei. În ochii lui Isus, ea s-a descurcat mult mai bine decât o persoană cu cinci talanţi care şi-au mărit doar puţin productivitatea.

Poate, când te uiţi la viaţa ta, te gândeşti că alţii au primit mai mulţi talanţi decât ai primit tu. De aceea, slujba ta nu pare chiar atât de importantă. Nu lăsa acest lucru să te dărâme. Dumnezeu este mult mai interesat de felul în care îţi faci munca decât de munca pe care o ai.

Deci fie că eşti o persoană de cinci, de trei sau de un talant, Dumnezeu aşteaptă ca tu să foloşeşti ceea ce ai şi să sporeşti. În plus, indiferent dacă eşti o persoană de cinci, de trei sau de un talant, principiile din această carte se aplică şi situaţiei tale.

Noi ştim că talentele şi abilităţile pe care le-ai primit ar trebui folosite în biserica ta pentru a duce mai departe Evanghelia lui Isus Hristos. Dar, în afara cazului în care eşti chemat la o lucrare de păstorire, în mod ideal darurile şi talentele tale trebuie folosite într-o slujbă seculară unde poţi fi „sare” şi „lumină” printre necreştini.

Înţelegeţi faptul că indiferent ce slujbă aveţi, sunteţi în perioada de antrenament pentru eternitate. Acest lucru vă va ajuta să vă menţineţi atenţia asupra scopului. Când realizăm pentru cine lucrăm de fapt, atitudinea cu care muncim şi efortul depus vor fi puternic influenţate. Probabil că acum puteţi să ghiciţi pentru cine spune Biblia că lucrăm? Indiciu: nu lucrăm doar pentru angajatorul nostru. Vom discuta mai târziu despre aceste lucruri - urmăriți site-ul nostru pentru a citi și continuarea.

Articolul este preluat din cartea Biruință la locul de muncă, de Nate Belkstrom și reprezintă capitolul al 2-lea (integral).  Ești nemulțumit și plictisit de viața cotidiană? Aștepți cu nerăbdare weekendurile și alte zile speciale? Cum ar fi dacă fiecare zi s-ar defini prin ceva unic și special? Află cum ți se poate schimba viața comandând cartea Biruință la locul de muncă https://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/invinge-rutina-de-fiecare-zi-nate-belkhttps://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/biruin%C8%9B%C4%83-la-locul-de-munc%C4%83-nate-belkstrom-produs

Contrar a ceea ce gândesc mulţi oameni, munca nu este un
lucru îngrozitor. Într-adevăr, Isus ne-a eliberat de păcat când a
murit pe cruce. Totuşi munca este un lucru de care el nu ne-a
eliberat. Mulţi oameni privesc faptul de a munci ca pe ceva negativ.
Totuşi sunt câteva motive pentru care munca este un beneficiu.
Este un beneficiu pentru compania la care lucrezi, pentru colegii
tăi de muncă, pentru Dumnezeu şi pentru tine. Este o situaţie în
care toată lumea câştigă.
Munca! Dimineaţa, doar gândul la ea, are suficientă putere
pentru a face mulţi oameni să-şi dorească să se întoarcă pe partea
cealaltă şi să adoarmă din nou. După ce se trezesc, ei gândesc:
„Încă o zi la munca mea plictisitoare!” Oare câţi oameni gândesc
aşa: „Nu îmi place deloc munca pe care o fac, dar la urma urmei
trebuie să câştig nişte bani pentru a avea ce mânca.” Acest mod
de gândire poate fi foarte dăunător pentru sănătatea fizică,
psihică şi spirituală a unui creştin. Pentru ca munca să fie plină
de semnificaţie în viaţa noastră, trebuie să luăm în considerare
motivele biblice pentru a munci.
Imaginaţi-vă! Munca va consuma cel mai mult timp din viaţa
cuiva, mai mult şi decât timpul petrecut cu familia. Este un lucru
obişnuit ca până la pensionare să petreci mai mult timp la muncă
decât în orice altă parte.
De multe ori auzim vorbindu-se despre importanţa atitudinii
pozitive în succesul unei căsătorii.
20
Biruinţă la locul de muncă
Imaginaţi-vă că aveţi faţă de căsătorie aceeaşi atitudine pe care
mulţi oameni o au faţă de munca lor. Ce s-ar întâmpla dacă, fiind
căsătorit, primul gând pe care îl ai când te trezeşti este acela că mai
bine te-ai culca la loc decât să-ţi vezi soţia şi copiii. Ce fel de căsnicie
ar fi aceasta? Această atitudine ar fi distructivă pentru căsnicia ta.
O astfel de atitudine este dăunătoare atât pentru tine cât şi
pentru slujba ta. Dacă mergi la muncă cu o atitudine negativă,
acest lucru va dăuna calităţii muncii tale. Ca şi creştini, noi trebuie
să punem în acord gândurile noastre despre muncă cu ceea ce
spune Biblia despre muncă. De ce ar trebui creştinii să meargă la
serviciu? Să ne uităm la câteva motive:
Primul motiv pentru a merge la serviciu este acela de a fi „sare”
şi „lumină” în lume. Matei 5:16 spune: „Tot aşa să lumineze şi
lumina voastră înaintea neamurilor, ca ei să vadă faptele voastre
bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.” Pe cât este
de important pentru creştini să se strângă împreună în biserică,
pe atât este de important pentru creştini să meargă în lume. (Ioan
17:18) Serviciul este planul lui Dumnezu pentru creştini de a
petrece 40 de ore pe săptămână permiţându-I lui Isus care este în
ei să-i influenţeze în mod pozitiv pe ceilalţi.
Una dintre prietenele mele a petrecut câteva din pauzele de
masă avute la serviciu cu o colegă necreştină. Au discutat despre
multe subiecte, inclusiv despre Dumnezeu. Într-o zi, persoana
necreştină i-a spus prietenei mele că a învăţat mai multe despre
Dumnezeu de la ea decât a învăţat vreodată până acum. Acest
lucru nu s-ar fi întâmplat dacă prietena mea nu ar fi avut un
serviciu „în lume”. Mai târziu vă voi prezenta şi alte mărturii ale
unor creştini care au fost „sare” şi „lumină” la locul de muncă.
Daţi- mi voie să vă provoc să vă uitaţi la compania în care lucraţi
ca la o comunitate de oameni care au nevoie de Isus. Acesta este
unul dintre motivele pentru care trebuie să mergem la muncă.
21
Al doilea motiv pentru a merge la serviciu este acela de a fi
o binecuvântare pentru angajatorul/patronul tău. Tit 2:9 spune:
„Sfătuieşte pe robi să fie supuşi stăpânilor lor, să le fie pe plac în
toate lucrurile, să nu le întoarcă vorba.”
Biblia în limba română nu foloseşte cuvintele „angajat” şi
„angajator/patron” ci foloseşte cuvintele „robi” şi „stăpâni”. Când
vedem cuvântul „rob”, el poate însemna şi „angajat” în timp ce cuvântul
„stăpân” poate însemna de asemenea „angajator”. Tit 2:9 spune că
robii (angajaţii) trebuie să fie pe placul stăpânilor (angajatorilor) în
toate lucrurile. Un angajat creştin ar trebuie să fie mai de folos pentru
compania care l-a angajat decât un angajat necreştin.
Evident că sunt câteva excepţii de la regula de a fi pe placul
angajatorilor în toate lucrurile. Când şeful tău îţi cere să faci
ceva contrar principiilor Bibliei, atunci pentru a-ţi păstra curată
conştiinţa nu vei putea să faci acel lucru. Câteva exemple ar fi
furtul, minciuna sau înşelăciunea.
Oricum, în afara cazului când şeful ne cere să facem un lucru care
este contrar Cuvântului lui Dumnezeu, Scriptura ne spune să fim
pe placul şefilor făcând lucrurile cu excelenţă. Voi spune mai multe
lucruri despre ce înseamnă a fi pe placul şefului în capitolele 4 şi 5.
Al treilea motiv pentru a merge la serviciu este acela de a folosi
talentele şi abilităţile cu care v-a înzestrat Dumnezeu. „Ce are asta
de a face cu serviciul meu actual?” Vă amintiţi pilda talanţilor din
Biblie?
Matei 25:15-28
„15. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, și altuia unul:
fiecăruia după puterea lui; și a plecat.
16. Îndată, cel ce primise cei cinci talanţi, s-a dus, i-a pus
în negoţ, și a câștigat cu ei alţi cinci talanţi.
22
Biruinţă la locul de muncă
17. Tot așa, cel ce primise cei doi talanţi, a câștigat și el alţi
doi cu ei.
18. Cel ce nu primise decât un talant, s-a dus de a făcut o
groapă în pământ și a ascuns acolo banii stăpânului său.
19. După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors
și le-a cerut socoteala.
20. Cel ce primise cei cinci talanţi, a venit, a adus alţi cinci
talanţi, și a zis: ,Doamne, mi-ai încredinţat cinci talanţi; iată
că am câștigat cu ei alţi cinci talanţi.’
21. Stăpânul său i-a zis: ,Bine, rob bun și credincios; ai fost
credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri;
intră în bucuria stăpânului tău.’
22. Cel ce primise cei doi talanţi, a venit și el, și a zis:
,Doamne, mi-ai încredinţat doi talanţi; iată că am câștigat cu
ei alţi doi talanţi.’
23. Stăpânul său i-a zis: ,Bine, rob bun și credincios; ai fost
credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri;
intră în bucuria stăpânului tău!’
24. Cel ce nu primise decât un talant, a venit și el, și a zis:
,Doamne, am știut că ești om aspru, care seceri de unde n-ai
semănat, și strângi de unde n-ai vânturat:
25. mi-a fost teamă, și m-am dus de ţi-am ascuns talantul
în pământ; iată-ţi ce este al tău!’
26. Stăpânul său i-a răspuns: ,Rob viclean și leneș! Ai știut că
secer de unde n-am semănat, și că strâng de unde n-am vânturat;
27. prin urmare se cădea ca tu să-mi fi dat banii la zarafi, și,
la venirea mea, eu mi-aș fi luat înapoi cu dobândă ce este al meu!
28. Luaţi-i dar talantul, și daţi-l celui ce are zece talanţi.”
23
Capitolul 2: De Ce Să Muncim?
Un om (care îl simbolizează pe Isus) a plecat într-o călătorie
într-o ţară îndepărtată. El şi-a chemat slujitorii şi i-a dat unuia cinci
talanţi, altuia doi talanţi şi ultimului un talant. După o perioadă de
timp îndelungată, stăpânul s-a întors. Slujitorul care a avut cinci
talanţi a mai câştigat alţi cinci talanţi. Cel care a avut doi talanţi a
câştigat alţi doi. În această pildă, stăpânul, care îl simbolizează pe
Isus, a spus celor doi slujitori: „Bine, rob bun şi credincios; ai fost
credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră
în bucuria stăpânului tău.” Slujitorul care a primit doar un talant
s-a dus şi l-a ascuns. Nu a diminuat ce a primit, dar nici nu l-a
înmulţit. Acest slujitor a fost numit rău şi leneş.
Această pildă ne învaţă câteva lecţii. Una dintre lecţii este
despre administrarea banilor, deoarece talanţii reprezentau o
unitate monetară în acele vremuri. O altă lecţie pe care putem să o
extragem din această pildă este legată de eficienţa cu care folosim
darurile şi talentele pe care ni le-a dat Dumnezeu.
Acum suntem în perioada de antrenament pentru „slujba”
eternă pe care o vom primi în ceruri. Atitudinea pe care o avem şi
gradul în care ne dezvoltăm talentele aici pe pământ vor determina
lucurile pe care Isus ni le va încredinţa pentru veşnicie atunci când
vom împărăţi împreună cu El.
Henry şi Carol sunt îngrijitori la biserica noastră. De mulţi ani
ei fac curăţenie în biserică ca şi voluntari. Fac o treabă foarte bună
şi au abilitatea de a decora biserica în aşa fel încât să fie caldă şi
primitoare. Carol spune că de multe ori se roagă atunci când face
curăţenie printre rândurile de scaune. Am spus de mai multe ori
că eu cred că ei sunt acum în perioada de pregătire pentru slujba
pe care Dumnezeu le-o va da în eternitate. Când vom împărăţi
împreună cu Hristos, oamenii care au fost credincioşi şi au lucrat
cu excelenţă aici pe pământ se vor bucura de o promovare eternă.
Un alt lucru încurajator este acela că răsplata lui Dumnezeu
24
Biruinţă la locul de muncă
pentru munca de calitate nu se limitează doar la rai. Vom detalia
răsplăţile prezente în capitolele următoare.
În parabola talanţilor, Domnul spune persoanei cu doi talanţi
care a mai câştigat alţi doi exact aceleaşi lucruri pe care le-a
spus şi persoanei cu cinci talanţi care a mai câştigat alţi cinci.
Nu contează atât de mult cât de talentaţi suntem sau ce abilităţi
avem, ci contează ceea ce facem cu ce avem. Gândiţi-vă în felul
următor: doi plus doi este mai mare (în procente) decât cinci plus
trei. Procentul de creştere în doi plus doi este mult mai mare decât
procentul de creştere al unei persoane care are cinci talanţi şi mai
câştigă alţi trei. Isus a mai folosit acest sistem contabil şi când a
vorbit despre bănuţii văduvei din Luca 21.
O bătrână trăia într-un apartament sărăcăcios dintr-un oraş
mare. Ea s-a rugat lui Dumnezeu să-i arate ce ar putea ea să facă
pentru a avea un impact în lumea din jurul ei. Într-o zi, în timp
ce se uita pe geam, a văzut câţiva oameni care aşteptau în staţia de
autobuz. A observat cât de înfriguraţi şi frustraţi erau. Atunci şi-a
spus: „Pot să fac ceva în numele lui Isus.” A doua zi de dimineaţă,
s-a dus şi i-a servit pe oamenii din staţia de autobuz cu ceai
fierbinte şi prăjiturele proaspete. A făcut asta zi după zi fără să ia
nici un ban. Ei se mirau de ce făcea ea acest lucru şi se întrebau
dacă nu se aşteaptă la vreo răsplată. Ea spunea: „Fac acest lucru
pentru că sunt creştină şi vreau să fiu de ajutor.” Ce impact a avut
asupra oamenilor din staţia de autobuz! Această femeie a găsit un
lucru care i s-a potrivit şi prin care a avut un impact asupra lumii.
A făcut tot ceea ce a putut în locul în care era în acel moment.
Pe cât de mult a binecuvântat-o Domnul în viaţa de acum,
pe atât de mult cred că această doamnă va avea o poziţie de
mare responsabilitate în eternitate. Să spunem că ea era la fel ca
persoana cu doi talanţi din parabola din Matei 25. După toate
aparenţele, ea a obţinut aproape maximum de productivitate din
25
Capitolul 2: De Ce Să Muncim?
cei doi talanţi ai ei. În ochii lui Isus, ea s-a descurcat mult mai
bine decât o persoană cu cinci talanţi care şi-au mărit doar puţin
productivitatea.
Poate, când te uiţi la viaţa ta, te gândeşti că alţii au primit mai
mulţi talanţi decât ai primit tu. De aceea, slujba ta nu pare chiar
atât de importantă. Nu lăsa acest lucru să te dărâme. Dumnezeu
este mult mai interesat de felul în care îţi faci munca decât de
munca pe care o ai.
Deci fie că eşti o persoană de cinci, de trei sau de un talant,
Dumnezeu aşteaptă ca tu să foloşeşti ceea ce ai şi să sporeşti. În
plus, indiferent dacă eşti o persoană de cinci, de trei sau de un
talant, principiile din această carte se aplică şi situaţiei tale.
Noi ştim că talentele şi abilităţile pe care le-ai primit ar trebui
folosite în biserica ta pentru a duce mai departe Evanghelia lui
Isus Hristos. Dar, în afara cazului în care eşti chemat la o lucrare
de păstorire, în mod ideal darurile şi talentele tale trebuie folosite
într-o slujbă seculară unde poţi fi „sare” şi „lumină” printre
necreştini.
Înţelegeţi faptul că indiferent ce slujbă aveţi, sunteţi în perioada
de antrenament pentru eternitate. Acest lucru vă va ajuta să vă
menţineţi atenţia asupra scopului. Când realizăm pentru cine
lucrăm de fapt, atitudinea cu care muncim şi efortul depus vor
fi puternic influenţate. Probabil că acum puteţi să ghiciţi pentru
cine spune Biblia că lucrăm? Indiciu: nu lucrăm doar pentru
angajatorul nostru. Vom discuta mai târziu despre aceste lucruri
432 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.